El ministre de Foment en funcions i secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va advertir ahir que el seu partit no apostarà per la gran coalició amb el PP i va deixar clar que no veu una altra alternativa que un govern progressista.

En roda de premsa a la seu del PSOE a Ferraz amb motiu de la reunió de l'Executiva Federal del partit, Ábalos va qualificar la situació després de les urnes com a «complexa» i de «política molt dinàmica», que exigirà «molta feina». Però va deixar clar que el compromís del PSOE és el de «intentar articular aquesta realitat complexa per plantejar un govern de caràcter progressista».

El president del Govern, Pedro Sánchez, farà una crida de manera immediata als líders polítics per intentar avançar en la formació de govern. Encara que en aquests contactes inclourà el líder del PP, Pablo Casado, per institucionalitat, Ábalos va reconèixer que no esperen l'abstenció del PP en una investidura de Sánchez, entre altres coses per la «pressió» que té ara del seu altre competidor en l'espai de la dreta, Vox.

De fet, Ábalos va limitar el bloc de l'oposició de dreta a PP i Vox, va treure d'aquest grup Ciutadans, que miren els socialistes per fer prosperar la investidura. Va reconèixer que una suma possible seria aquella que agrupés els vots a favor d'Unides Podem, Més País, els grups minoritaris, excloent-ne els partits independentistes, i Ciutadans. «Pot sortir la suma en aquest sentit i ho treballarem. Aquest és el marge que tenim», va indicar abans d'assenyalar que el PSOE treballarà «amb tots aquells que no vulguin bloquejar Espa-nya». «Per a això primer els hem de preguntar», va precisar.

Ábalos va assegurar que «és possible» formar un govern que no depengui dels independentistes, un dels arguments esgrimits pel PSOE per justificar la repetició electoral. «Continuarem intentant, encara que sigui sols, no dependre dels independentistes», va insistir. El número tres del partit va evitar indicar si el PSOE s'obre a explorar un govern de coalició amb Podem. «Estem oberts a escoltar i tenim una actitud d'enfrontar-nos a una etapa nova, i escoltarem què és el que plantegen i proposen», va respondre. Ara bé, anteriorment va assenyalar que al PSOE no li interessa tornar a aquest debat de la coalició amb Podem perquè ho considera un element d'«empantanament» que «no ajuda gaire a encarar la situació» actual. Ábalos també va subratllar que la caiguda de la formació morada és més gran que la que ha registrat el PSOE. El número tres del PSOE tampoc va descartar parlar en algun moment amb els independentistes, malgrat que al principi buscaran un acord que no passi per ells. «En funció de com es vagin produint els fets, veurem fins on hem d'anar dialogant amb la resta de formacions polítiques», va respondre.

Ábalos va evitar assenyalar si després del 10-N el seu partit està en més bones o més males condicions de garantir la governabilitat. «Són circumstàncies molt diferents», va opinar, i va indicar que l'actual fragmentació del Parlament «pot ser a priori un problema, però potser a la pràctica deixa de ser-ho, perquè el nivell d'exigència és més d'atendre compromisos i reivindicacions territorials que propòsits estratègics com tenen els partits nacionals».

En relació amb la pèrdua de vots (més de 700.000) i tres escons que ha registrat el PSOE en aquestes eleccions respecte a l'abril, Ábalos va indicar que el partit «en pren nota». Però va evitar assumir cap responsabilitat respecte a l'auge de Vox, que atribueix en exclusiva a la decisió de PP i Cs d'incorporar-los en acords per governar autonomies i ajuntaments.