ERC va repetir triomf a Catalu-nya, tot i haver passat de 15 a 13 escons, un resultat amb el qual segons el seu cap de llista, Gabriel Rufián, «l'independentisme ha sentenciat de forma inapel·lable», després de la sentència del procés. Rufián va prometre plantar cara a Vox: «Ens tindreu al davant». A la seu electoral d'ERC, instal·lada a l'Estació del Nord de Barcelona, Rufián va comparèixer davant els mitjans acompanyat de dirigents republicans i altres candidats, per celebrar que la formació independentista repeteix com a primera força al Congrés i, previsiblement, també al Senat per Catalunya (11). El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, va subratllar que Esquerra havia aconseguit els tres objectius que s'havia marcat a les eleccions: tornar a guanyar a Catalunya, der-rotar el PSC i quedar davant de Ciutadans a tot l'Estat.

Malgrat el triomf, ERC no va poder revalidar el millor resultat en uns comicis generals des de la restauració de la democràcia, que va assolir el 28 d'abril. La formació, llavors, va guanyar les eleccions a Catalunya i va obtenir 15 diputats, més d'un milió de vots (1.020.392) i 11 senadors. Ahir, el partit republicà, tot i tornar a guanyar, va perdre dos diputats i 150.000 vots.

«Hem tornat a guanyar les eleccions a Catalunya, tant al Congrés com al Senat», confirmava Aragonès davant els militants d'ERC congregats a la seu electoral, i va afegir que l'electorat català «ha donat una lliçó a favor de la república catalana i de la justícia social». Aragonès va dedicar la victòria d'ERC al líder del seu partit, Oriol Junqueras, i a la secretària general, Marta Rovira, així com també a la resta de presos i de líders republicans que són a l'estranger, «ja que aquesta és també la seva victòria». Segons Aragonès, «l'independentisme és més fort que mai, perquè ha aconseguit el millor resultat en el seu conjunt, i per això vull felicitar JxCat, la CUP, Bildu i el BNG».

Continuant amb aquest argument, Rufián va assenyalar que setmanes després de la sentència del procés, «avui [per ahir] l'independentisme català ha sentenciat de forma inapel·lable amb els vots aconseguits. Volem felicitar els nostres companys de viatge, perquè ja vaig dir durant la campanya que cap independentista català ha estat el nostre adversari». Per al cap de llista d'ERC, els resultats deixen clar que «avui som més diversos i plurals que mai».

No obstant això, va puntualitzar, «hi ha una mala notícia, que és el resultat del feixisme, de Vox», davant del qual «diem humilment: ens tindreu al davant». Enmig de crits de «no passaran» de la militància republicana, Rufián va confessar que aquesta ha estat, per a ell, «la campanya més dura» tot i sentir-se content «pels resultats i per tots els companys que hi han deixat la pell per guanyar».

Pel que fa a l'important retrocés sofert per Cs, Gabriel Rufián va afirmar: «Per cada vegada que heu patit amb les mentides d'Arrimadas, de Carrizosa i d'altres companys seus, vull celebrar que ERC els ha guanyat obtenint més escons a Catalunya que ells a tot l'Estat, gaudim!».

Un escó menys a Barcelona

La formació encapçalada per Gabriel Rufián va aconseguir 869.934 vots i el 22,56% dels sufragis, amb el 99,98 % escrutat. Els republicans van perdre un escó a Barcelona i passen dels 8 als 7, una circumscripció en què no ocupen la primera posició, que ostenten els socialistes. També van recular en un diputat a Girona, de 3 a 2. Tant a Lleida com a Tarragona han consolidat els dos diputats. En els comicis d'abril, la candidatura d'Esquerra Republicana, llavors liderada per Oriol Junqueras, va obtenir 15 diputats, més d'un milió de vots i el 24,5% dels sufragis.