El secretari general del PSOE i candidat a la Presidència, Pedro Sánchez, es va comprometre ahir a la nit davant la militància a desbloquejar la situació política: «Ara sí o sí que aconseguirem un govern progressista».

En un escenari habilitat a les portes de Ferraz, Sánchez va assegurar que a partir d'avui cridarà tots els partits polítics «excepte els que s'autoexclouen de la convivència i sembren el discurs de l'odi i de l'antidemocràcia». El candidat va demanar als partits que actuïn amb «generositat i responsabilitat» i va afirmar que el PSOE també ho farà i desbloquejarà la situació. «La democràcia ens va convocar a les urnes i a partir de demà [per avui] treballarem per aquest govern progressista liderat pel PSOE», va asseverar.

«Hem guanyat les eleccions per tercera vegada aquest any: el 28 d'abril, el 26 de maig i el 10 de novembre», va dir el candidat del PSOE. I atès que el seu pla, va subratllar, «no és continuar gua-nyant eleccions», va apostar per «formar un govern estable i fer polítiques en benefici de la majoria». A més a més, va donar les gràcies pels 6,7 milions de vots rebuts i va valorar la participació a la jornada electoral.

Davant aquest discurs, diversos centenars de militants congregats a Ferraz van corejar: «Amb Casado, no» i «Amb Iglesias, sí». Amb aquest missatge, els concentrats emulaven el 28 d'abril, quan la militància va exigir al president en funcions que «amb Rivera, no». Posteriorment, personal del PSOE va anar a demanar als simpatitzants que portaven cartells amb els lemes «Amb Iglesias, sí» i «Govern progressista» a les portes de la seu socialista que deixessin de mostrar-los. Els joves, que segons van assegurar a Efe van votar el PSOE, van abandonar el lloc. Els militants van onejar, així mateix, banderes d'Espanya en les quals es podien llegir, inscrites, les paraules «de tots».

En aquesta intervenció a l'aire lliure, Sánchez va estar acompa-nyat de la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo; la presidenta del PSOE, Cristina Narbona; el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos; la sotssecretària general, Adriana Lastra; el secretari de Coordinació Territorial, Santos Cerdán; i la seva dona, Begoña Gómez.

Durant l'escrutini, el candidat Pedro Sánchez va seguir el desenvolupament de la jornada a la seu madrilenya de Ferraz amb el Comitè Electoral, l'Executiva Federal i membres del seu Govern. No va haver-hi compareixença oficial fins a les 23.45 hores, quan amb el cent per cent escrutat el candidat Pedro Sánchez es va dirigir a la militància en l'esmentat escenari a l'aire lliure habilitat a les portes de Ferraz.

Complir la promesa

Sánchez es va comprometre anit a afavorir un govern de progrés, i a partir d'avui el candidat haurà de complir la seva promesa. En precampanya Sánchez va garantir, si guanyava les eleccions, que faria una proposta de desbloqueig i governabilitat a «totes les forces polítiques nacionals i democràtiques» i conformar un govern «progressista, unit i coherent». Llavors Sánchez va excloure Vox, avui tercera força, i els independentistes, per no estar en una posició constructiva. Sí que va tenir en compte el candidat les forces de tall regionalista i nacionalista disposades a contribuir a la governabilitat, i que ara li resulten imprescindibles.

Avui, l'Executiva Federal del PSOE analitzarà els resultats i revelarà les seves primeres instruccions de cara a la pròxima legislatura, evitar el bloqueig i no anar a unes terceres eleccions.

Amb tot, si bé les eleccions del mes d'abril van donar al PSOE la clau de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució en concedir-li majoria absoluta al Senat, la Cambra a la qual correspon aplicar aquest precepte, els comicis d'ahir li van treure aquesta potestat, per a la qual ara serà imprescindible el PP.