Els republicans de l'Anoia van treure cava i es van felicitar per una nova victòria en el conjunt de la comarca. No només estaven satisfets pels resultats en els seus municipis, sinó pels 13 diputats obtinguts en l'àmbit general i pel fet d'haver superat Cs. Alguns militants feien broma ahir a la nit sobre el fet de tenir més escons que la formació d'Albert Rivera. Tal com va passar en el conjunt de Catalunya, ERC va vèncer a la comarca, tot i que va perdre vots a favor de JxCat i la CUP, que s'estrenava en unes eleccions generals.

«Els republicans a l'Anoia estem molts satisfets perquè a la comarca serà la tercera vegada consecutiva que guanyem, després de vèncer a les municipals i a les eleccions generals anteriors», explicava a aquest diari David Prat, membre de l'executiva de la formació independentista a l'Anoia, mentre brindava amb la resta de companys.

JxCat, contents amb la millora

Els militants de JxCat a l'Anoia seguien atentament l'escrutini a través de la televisió. A la comarca, la formació tampoc lidera el sector independentista, però a la seu del partit Marc Castells, l'alcalde d'Igualada, comentava amb la resta de companys de la formació la millora dels resultats electorals a la capital de la comarca.

Estaven satisfets, però no eufòrics. I és que alguns dels comentaris que es podien sentir eren d'estupefacció per l'ascens de Vox a tot l'Estat. De fet, la formació d'Abascal va aconseguir 903 vots a Igualada.

«Estem satisfets perquè a Igualada no només hem més sumat més vots, sinó que també hem augmentat el percentatge de paperetes», explicava ahir a Regió7 el president local de JxCat, Daniel Roig. L'ambient no era festiu, sinó més aviat expectant, per saber els resultats a l'Estat espanyol. A part, molts miraven de treure l'entrellat sobre quin pot ser el futur del país davant un Congrés dels Diputats tan fragmentat. Roig remarcava que, «amb aquests resultats a la mà, es reforça la idea de JxCat que cal un front comú dels partits independentistes al Congrés».

La CUP no celebra els resultats

Els cupaires no van enviar als col·legis electorals de la comarca tants apoderats com a les municipals o les catalanes. Al Casal Popular d'Igualada, El Foment -seu dels cupaires a l'Anoia- van tancar la porta abans de les 11 de la nit. A aquella hora tots els militants de la CUP ja havien marxat. «Estem molt satisfets d'haver obtingut representació al Congrés, però per a nosaltres no són unes eleccions clau», explicava a aquest diari Eva Pedraza, regidora de la CUP a l'Ajuntament d'Igualada.

Pedraza explicava que la satisfacció al casal des d'on seguien les eleccions era moderada. «Vox ha obtingut molts diputats i per a nosaltres això és una línia vermella. Ens sap greu que la polarització de la política hagi derivat en l'auge del feixisme», destacava la regidora cupaire. La CUP va obtenir a la capital de l'Anoia 1.821 vots i va esdevenir la cinquena força política, per sota d'En Comú-Podem.

La cupaire d'Igualada explicava que entre els militants de la comarca es comentava que un altre aspecte positiu d'haver obtingut representació és que «una esquer-ra crítica tindrà veu al Congrés».