L'anàlisi dels escons serveix per intentar endevinar de quina manera es poden formar majories de govern, però per analitzar el comportament dels electors cal anar a buscar els percentatges de vots. D'aquesta manera es poden detectar dades com aquestes:

-El 56,77 % dels votants de Catalunya han donat el seu vot a partits que han rebutjat els empresonaments dels líders del Procés, han penjat llaços grocs i no han estat gens d'acord amb la sentència. Aquest percentatge inclou els partits nacionalistes i els Comuns que lidera Ada Colau.

- Si prescindim dels Comuns, la comparació entre partits clarament independentistes i partits radicalment antiindependentistes la guanyen els primers per un resultat del 42,59% contra el 39,85% dels segons. Fa mig any eren els segons els que vencien els primers per 43,2% contra 39,4%. La xifra absoluta de vots independentistes d'ahir, 1.642.063, queda lluny dels dos milions de vots característics de les autonòmiques.

-Al conjunt espanyol, els tres partits de la dreta i els tres de l'esquerra, agafats com a conjunts, sumen uns resultats força aparellats. Només set dècimes separen el sumatori de PP, Vox i Cs (43,61) del de PSOE, UP i Más (42,93). El cas és que a les eleccions de l'abril, aquests dos blocs pràcticament van empatar: 43,75% per a la dreta i 43,65% per a l'esquerra. Allà on hi havia una dècima de distància ara n'hi ha sis, una diferència ben migrada. Els vots llançats aigüera avall en províncies petites (sobretot per Ciutadans) fa que les xifres d'escons guardin unes altres proporcions.