Acostar-se massa a la dreta i perdre la centralitat política ha sigut el gran mal de Ciutadans, el que l'ha dut a passar de 57 a 10 diputats, a quedar-se sense el seu líder, Albert Rivera, i a un futur incert pendent d'un congrés extraordinari. En definitiva, desviar-se de «l'estratègia i els objectius inicials» del partit. És l'opinió del diputat bagenc de Ciutadans al Parlament, fins fa poc membre de l'executiva nacional del partit i dirigent de la formació al Bages, Antonio Espinosa.

Segons el seu punt de vista l'electorat no ha entès els últims moviment de Ciutadans. A l'hora de valorar els resultats va assegurar a Regió7 que «no m'agrada parlar de càstig», però va opinar que «la gent percep un partit en funció de si és més útil o menys, i d'acord amb això varia el vot». I en aquest cas «no ha entès la nostra actitud».

Sobre la dimissió de Rivera, Espinosa va opinar que «és un acte de dignitat i responsabilitat important. Els resultats han sigut realment dolents i encara no estem gaire acostumats que hi hagi dimissions. Però després d'un resultat així és lògic que plegui algun càrrec o el màxim responsable polític del partit».

Pel que fa al futur de la formació, Espinosa va afirmar que «vindrà determinat pel congrés on els afiliats establirem un altre lideratge, segurament no només quant al partit, sinó de la mateixa executiva». És a dir, dels qui han de pilotar la formació a partir d'ara.

L'escenari de fa 2 anys

Ciutadans ha de fer front a una situació peculiar. Va ser la formació més votada a les últimes eleccions catalanes del 2017, amb el 25,35 % dels vots que li van donar 36 diputats, entre els quals Espinosa, que era regidor a l'Ajuntament de Manresa i va renunciar al càrrec per asseure's al Parlament. La llavors dirigent del partit a Catalunya, Inés Arrimadas, però, va renunciar a formar govern. De fetm ni tan sols va intentar-ho amb l'argument que les formacions independentistes tenien majoria. No va utilitzar l'aparador que hauria suposat l'intent d'investidura. A les generals del mes d'abril passat la pretensió d'Albert Rivera era superar el PP, i va quedar a tan sols 9 diputats d'aconseguir-ho. Ara, dels 57 que va obtenir l'abril, ha passat a tenir-ne 10.

Per a Espinosa, el paper de Ciutadans hauria d'haver sigut «facilitar la governabilitat, en algun moment al PSOE com en un altre moment al PP». Rivera va renunciar a qualsevol pacte amb els socialistes. Tot això a través de pactes amb «propostes reformistes i de modernització i transformació d'Espanya» tant des del punt de vista polític com econòmic, que es traduïssin en reformes reals i palpables. Però «les conseqüències d'una decisió es veuen quan les pots confrontar electoralment», i en el cas de les eleccions de diumenge «poca gent del partit pensàvem que hi hauria aquest desenllaç» tot i que «sí que és veritat que dins el partit hi havia gent que no acabava de veure bé l'estratègia».

Segons Espinosa, l'impuls transformador que proposa la formació política «continua sent vital per a Espanya». Per això Ciutadans és necessari, pensa, i hi té espai polític. «Tenim tota una bateria de reformes que es poden pactar. Això mostrarà coherència, lideratge i generarà confiança perquè l'electorat reconegui aquesta tasca» i torni a pensar en la formació taronja en unes noves eleccions.

La dirigent de Ciutadans a Catalunya i diputada al Congrés de Madrid, Inés Arrimadas, podria ser qui liderés aquest canvi per tornar als orígens. «Jo crec que sí», va opinar Espinosa, «però insisteixo que s'ha de celebrar un congrés on s'ha de perfilar el nou lideratge. Hem de veure qui es presenta, amb quin projecte intern i de partit». Per al diputat de Ciutadans «s'obre una nova etapa, i fruit d'això, dels nous lideratges i d'aprendre dels errors del passat, es reconduirà l'estratègia de partit».

Aquesta nova etapa ja la va reclamar Espinosa a l'article d'opinió que va publicar en aquest diari a l'edició d'ahir un cop es van saber els resultats electorals. Per al diputat bagenc, els representants del partit al Congrés de Diputats han d'estar al servei del desbloqueig de la situació política a l'Estat espanyol i treballar per un projecte «polític liberal progressista, de centre i reformista». Va opinar que Ciutadans no pot contribuir a la «cronificació del bloqueig polític», i menys en un context de «plena ofensiva nacional populista».

Espinosa va ser l'únic dirigent de Ciutadans de la comarca que ahir es va posicionar sobre els resultats de la formació política, la dimissió del fins ara president del partit, Albert Rivera i el futur del partit. Els dos regidors de Cs a l'Ajuntament de Manresa, Andrés Rojo i Miguel Cerezo, van estar il·localitzables des de diumenge al capvespre o bé no van respondre als requeriments de Regió7.

Tampoc altres regidors de la comarca van voler expressar la seva opinió perquè, segons van assegurar, segueixen directrius del partit. Van adreçar el diari a contactar amb la seu central de Ciutadans a Barcelona o a Madrid. Cs té dos regidors a Artés, un a Sant Joan i un al Pont de Vilomara.