El PSC i els comuns van aprofitar ahir la sessió de control al president de la Generalitat, Quim Torra, per demanar a l'independentisme que no bloquegi la formació d'un govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem, amb Pedro Sánchez al capdavant i Pablo Iglesias com a vicepresident.

«En un moment d'excepcionalitat com el que venim arrossegant i amb una nova fase de la crisi apuntant, l'únic camí que hi ha és el del diàleg i són les noves aliances. No és temps d'ocurrències, d'improvisacions ni de vies unilaterals», va defensar la líder de Catalunya en Comú Podem al parlament català, Jéssica Albiach.

En el seu torn de rèplica, Torra va instar els comuns a defensar des del Consell de Ministres la llibertat dels presos independentistes i el dret a l'autodeterminació i a forçar un gir del president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, pel que fa a Catalunya.

Davant aquesta demanda, el líder del PSC, Miquel Iceta, va replicar: «Tot el que demana que faci a Unides Podem només és possible si aquest Govern finalment es constitueix, així que dono per fet que no el bloquejarà».

Per la seva banda, Albiach va reclamar a Torra que les formacions que donen suport al seu Govern, JxCat i ERC, posin «el país al davant dels partits» i es «moguin» per facilitar un govern progressista a Espanya. Només així, va afegir, es podrà treballar «per trobar una solució política al conflicte entre Catalunya i l'Estat, i també per tirar endavant polítiques socials a favor de les majories i de les classes treballadores».

«Els agradi o no, Espanya estarà condicionada i l'afecta tot el que passa a l'Estat», va advertir Albiach, que va destacar que l'única alternativa a facilitar el Govern de Sánchez-Iglesias és una repetició electoral o una «gran coalició» entre el PSOE i el PP.

Per la seva banda, el president de la Generalitat va advertir que la «música» del preacord no li agrada, ja que en el seu punt novè «sembla que es digui que hi ha un problema de convivència» a Catalunya i s'advoca per un «diàleg a Catalunya i no amb Catalunya», però tot i així, va dir, vol «pensar en positiu» i confiar que «aquest acord abordarà la Llei Mordassa, la reforma laboral, la reforma de lloguers i acabarà amb la repressió».

A la sessió de control al president al Parlament, Torra va afirmar que és el moment que els comuns posin sobre la taula de Consell de Ministres «tot el que han defensat fins ara» sobre Catalu-nya, sobre el seu «dret a decidir» i sobre la necessitat de «posar fi a les clavegueres i a la judicialització de la política».

Així mateix, va instar el PSOE i Unides Podem a aclarir «quina és la proposta d'aquest pacte de Govern per a Catalunya» i Sánchez a obrir una «taula de diàleg entre els partits espanyols per afrontar el greu problema del feixisme que tenen en Espanya».

Per la seva banda, la líder de Cs a Catalunya, Lorena Roldán, va acusar Torra de mantenir una actitud passiva respecte al bloqueig fronterer dels últims dies impulsat per la plataforma Tsunami Democràtic, que ha suposat un «perjudici econòmic» per a Catalunya.

El president del PPC, Alejandro Fernández, va advertir Torra que «els seus socis» d'ERC «a l'hora decisiva sempre l'han deixat tirat» i «probablement ja tenen preparat el tripartit amb Iceta», de manera que «aquesta legislatura ja no té sentit» i resulta «imprescindible que posi ja les urnes».