Tres mossos de paisà han retirat aquest matí de dissabte les dues estelades que hi havia penjades a la façana de l'Ajuntament de Navàs. El municipi governat per la CUP i ERC era el darrer dels sis del Bages a qui la Junta Electoral va requerir treure-les amb l'amenaça d'enviar-hi els Mossos. La façana de l'Ajuntament de Manresa ja s'ha llevat aquest matí de dissabte sense la bandera estelada. Artés, Sallent, Sant Vicenç i Navarcles van fer el mateix anit. En canvi, a Navàs, la bandera es mantenia a l'espera de l'arribada dels Mossos. Aquests, ho han fet de forma discreta, vestits de carrer, i davant la presència d'alguns mitjans de comunicació.

Jaume Casals, alcalde de Navàs per la CUP, ha criticat el paper que Societat Civil Catalana ha jugat a l'hora de denunciar els municipis amb l'estelada als Ajuntaments, una associació a qui ha titllat de "petit grupet d'ultres que no sabem ben bé d'on es finança" i al·lega que "és trist que a una entitat que agrupa gent amb passat i present franquista se li faci cas".

El batlle també ha lamentat la postura de l'Associació de Municipis per la Independència, a parer seu poc intensa davant la petició de retirar les estelades. "L'AMI, en moments com aquest, hauria d'haver aconseguit una postura més forta entre tots els municipis que hi estem adherits. En el nostre cas és un acord de ple [lluir l'estelada] amb amplíssima majoria, i en molts altres municipis també. Si en aquests moments ja no fem aquest exercici, em queda el dubte si després el farem o no", ha assenyalat.

Com a resposta, i poc després de l'actuació dels agents, s'ha començat a penjar una estelada de grans dimensions a pocs metres de l'ajuntament en un façana privada, en una acció similar a la protagonitzada ahir a Berga i avui a Manresa. Ha quedat instal·lada a les 12 del migdia i en altres finestres i balcons privats també s han penjat noves estelades i quatribarrades. També s'han posat banderes negres a l'ajuntament per substituir simbòlicament els dues estelades retirades.

Manresa treu l'estelada amb discreció

Ahir, exactament a les 23.05, un membre del personal de manteniment de l'Ajuntament de Manresa va retirar l'estelada sense sortir al balcó i de la manera més discreta possible, sense que l'acció fos pràcticament visible amb la plaça a les fosques. Junyent la va fer retirar després que els Mossos rebessin l'ordre de la Junta Electoral de fer-ho avui per la força. El requeriment judicial, que també va rebre el consistori, exigia que la bandera independentista no hi fos ni avui, jornada de reflexió, ni demà, dia de les eleccions municipals. Per aquest motiu, l'Ajuntament la tornarà a hissar demà a la nit, just després dels comicis.

El balcó de l'Ajuntament de Manresa amb l'estelada (esquerra) i ja sense

Tan bon punt van rebre la notificació de la Junta Electoral de Manresa, els Mossos van contactar amb Junyent i amb la resta d'alcaldes bagencs afectats per fer-los saber que, si no retiraven la bandera, el jutge obligava els agents a treure-la dissabte al matí. De fet, els Mossos hauran de passar avui per tots els consistoris afectats per comprovar si s'ha retirat o no la bandera, per notificar-ho a la Junta Electoral.

Com que l'obligació de la Junta Electoral entrava en vigor a partir de la mitjanit passada, l'Ajuntament de Manresa es va esperar fins a última hora del dia d'ahir per retirar l'estelada. Avui, per contrarestar l'acció, s'ha col·locat a l'edifici oposat de la plaça Major una estelada més gran. Marc Aloy, membre d'ERC, ho ha recollit en un Tweet:

"Hi ha línies vermelles que no s'han de traspassar"

Serà una retirada temporal ja que, segons ha confirmat l'equip de govern en un comunicat -penjat també en format de ban a la porta de l'ajuntament-, la tornarà a situar al seu lloc dilluns, en compliment de l´acord de Ple del 19 de juliol de 2012. "Tenim clar que hi ha una línia vermella que no s´ha de traspassar i és la de veure com la policia del nostre país treu l´estelada del balcó", justifica el consistori.

En el comunicat, l'Ajuntament també assenyala que "tot i l´ofensiva antidemocràtica en tota regla que hem patit en els últims dies, creiem que -amb la decisió ferma de mantenir l´estelada - hem garantit la plena normalitat en la governació de la ciutat i la defensa dels principis democràtics que representa el respecte a la decisió del Ple del 19 de juliol del 2012 que va acordar la col·locació de l´estelada al balcó de l´Ajuntament. Per això, hem esgotat totes les vies legals i jurídiques al nostre abast per poder mantenir l´estelada i defensar aquests principis en el transcurs de tota la campanya electoral".

Dues estelades grosses, a costat i costat de l'Ajuntament de Berga

Un altre municipi de la Catalunya central on hi havia estelada penjada al balcó de l'Ajuntament era Berga. L'equip de govern la va retirar aquest matí de divendres en compliment de la resolució de la Junta Electoral per una denuncia de Societat Civil Catalana en una decisió que l'alcalde Juli Gendrau ha qualificat de «forçada i imposada».

A primera hora de la tarda, però, l'ANC va penjar dues grans estelades a dos balcons dels dos edificis que hi ha a banda i banda de la casa consistorial berguedana.

L'acte va ser seguit per una trentena de persones entre les quals el propi batlle, l'alcaldable de CiU, Antoni Biarnés, la d'ERC, Ermínia Altarriba i el regidor de la CUP i cantant de Brams, Francesc Ribera Titot, entre d'altres.