El PSPV i Compromís han començat a prendre posicions per desbancar el PP a la Comunitat Valenciana, on podrien arribar a un acord perquè el socialista Ximo Puig presideixi la Generalitat i Joan Ribó (d'orígens manresans -vegeu pàgina 5-) l'Ajuntament de València. El PP dóna per fet que Alberto Fabra deixarà de dirigir el Govern autonòmic a causa d'un acord entre PSPV, Compromís i Podem, però es mostra disposat a esgotar les vies a l'Ajuntament de la capital, en el qual Rita Barberá va ser la candidata més votada però els populars van perdre deu regidors.

L'opció amb què treballen els populars és sumar el PSPV a un pacte amb PP i Ciutadans, evitant així un acord entre socialistes i Compromís, que va ser la segona força més votada. Els candidats autonòmics i locals van analitzar ahir els resultats de la jornada electoral, en què el PP va ser el partit més votat però amb una majoria insuficient per mantenir els governs de la Generalitat i de la ciutat de València, ni tan sols a través d'un pacte amb Ciutadans.

Les valoracions

El PSPV-PSOE es manté com a segona força en les Corts Valencianes tot i que perd deu escons, el que ha portat el seu candidat a la presidència de la Generalitat, Ximo Puig, a considerar que, "per lògica democràtica", ha de ser el pròxim president i que Compromís (Joan Ribó), el partit d'esquerres més votat a València, accedeixi a l'alcaldia. No obstant això, també es creu amb dret al càrrec a la Generalitat l'aspirant de Compromís, Mònica Oltra, doncs, segons va defensar ahir, el resultat electoral "acompanya" a aquesta coalició, que ha crescut de manera exponencial en aquests comicis, en passar de 6 a 19 diputats, i es manté com a tercera força.