La tensió puja al municipi de Das en el primer dia de campa-nya electoral. L'alcalde, el republicà Enric Laguarda, diu que les acusacions d'irregularitat en el cens al poble de la Cerdanya no estan justificades i que els empadronaments «són correctes». La polèmica neix del recurs presentat a la Junta Electoral de Zona (JEZ) pel regidor no adscrit, Lluís Mas, i el del PDeCAT, Pere Arderiu, per presumptes irregularitats en el cens i que ha obligat a repetir fins tres cops la designació de la composició de la mesa electoral. El darrer sorteig per escollir els membres que en formaran part va estar supervisat per dos membres de la JEZ.

L'acusació d'irregularitat arriba arran de les sospites de l'oposició que el cens ha estat manipulat, quan en el segon sorteig una de les persones designades a la mesa electoral estava empadronada al mateix edifici consistorial. L'alcalde de Das diu que al padró municipal la família que regenta el bar que hi ha a l'ajuntament consta que resideixen al mateix edifici. Les sospites també venen d'uns veïns que, segons el cens, viuen a la casa del pare del mateix batlle. L'alcalde ho justifica afirmant que «efectivament» hi ha una família que resideix a casa del seu pare i, per tant, el padró «és correcte».

Laguarda, a més, explica una versió totalment diferent de la de l'oposició sobre per què es va repetir el sorteig. «El secretari municipal no sabia fer anar el programa informàtic del sorteig, i el regidor denunciant es va posar a manipular l'ordinador ell mateix, sense cap mena d'advertiment del secretari, la qual cosa va comportar un segon sorteig, i que la Junta Electoral, després d'haver decretat vàlid el primer, rectifiqués, i determinés que aquest havia de repetir-se per la manca d'actuació del secretari, que és, en definitiva, qui havia de donar fe pública del procés i del resultat. Aquestes i no altres, són les 'irregularitats'», va dir a aquest diari.

D'on neixen les sospites

Per la seva banda, l'oposició diu que en el primer sorteig que es va dur a terme el 29 d'abril per designar els components de les meses electorals dels comicis municipals no s'havia generat el fitxer digital a l'aplicació que fa la tria. Per aquest motiu, es va instar a repetir-lo en aquell mateix moment.

En aquesta segona vegada, tot i que es va fer sense incidències, van preguntar qui és una de les designades perquè els regidors de l'oposició no la coneixien. La seva sorpresa va arribar quan van saber que la persona designada està empadronada a l'edifici consistorial, tot i no ser cap habitatge. Per la seva banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es limita a afirmar que es va presentar un recurs per «suposades irregularitats», que es va fer una primera designació de la mesa que es va recórrer i, posteriorment, una altra a la qual es va mostrar la seva disconformitat, i va ser arran d'aquest segon sorteig que la Junta Electoral actua i se'n fa un tercer al qual assisteixen dos membres de la JEZ.

Sobre la investigació a l'alcalde per un presumpte delicte electoral i de prevaricació, Laguarda afirma que no ha rebut cap notificació. I és que, de fet, el cas encara ha d'arribar al Jutjat de Puigcerdà. Arran del recurs presentat pels dos regidors a la JEZ, la Fiscalia de Girona ha presentat una denúncia al Jutjat de Puigcerdà, que haurà de determinar si acusa l'alcalde. «Estem esperant que la denúncia sigui registrada al jutjat perquè, llavors, nosaltres ens hi personarem com a part interessada», explica, per la seva banda, el regidor no adscrit Lluís Mas. El regidor afirma que els veïns que consten a la casa del pare de l'alcalde viuen a l'immoble des de la setmana passada.

Tensió al llarg de la legislatura

La tensió arriba arran de la mala maror que hi ha hagut en la dar-rera legislatura i les acusacions entre l'equip de govern i l'oposició. A més, qui era el tinent d'alcalde fins fa, aproximadament, un any, Lluís Mas, va abandonar fa un any el govern municipal i va passar a ser regidor no adscrit. Mas diu que un seguit d'irregularitats el van fer enfrontar a l'alcalde i que li van prendre la documentació del seu despatx a l'ajuntament i li van eliminar arxius de l'ordinador.

Per la seva banda, Laguarda afirma: «Volen evitar l'èxit de la meva candidatura i poder, així, gestionar a la seva manera assumptes que els afecten personalment, com ara els expedients de disciplina urbanística i sancionadors iniciats per la Generalitat contra l'empresa d'una dels denunciants per la comissió de set infraccions urbanístiques molt greus, que poden derivar en fortes sancions, les irregularitats detectades pel meu equip de govern en la gestió sobre béns immobles per part de l'anterior equip, o l'acusació d'un veí sotmès a un expedient de ruïna de la seva finca, que ha denunciat pressions perquè l'hi vengui a un preu inferior al de mercat al secretari, que és l'instructor del referit expedient».

Queden dues setmanes per a les eleccions, però la polèmica està servida en aquest poble de poc més de 200 habitants.