ERC va desplegar ahir l'artilleria per intentar que la capital del Bages formi part de l'onada que traslladi la victòria republicana de les eleccions generals del 28 d'abril a les municipals i europees del 26 de maig.

Sense cadires buides a la plaça Sant Domènec, i amb gent dreta a banda i banda de l'escenari, dels quatre oradors dos es van centrar en les municipals i els altres dos en les europees.

Pere Aragonès, vicepresident del Govern de Catalunya i adjunt a la presidència d'ERC, va afirmar que el millor missatge a la dreta i als que tenen un concepte repressiu de l'Estat espanyol «és que Oriol Junqueras, un pres polític, guanyi les eleccions europees» i que Esquerra incrementi la seva presència a les institucions. Al crit de «No passaran!», Aragonès va dir que era hora de traslladar la victòria del 28-A al 26-M i «de posar Espanya i Europa davant del mirall» deixant clar que hi ha una alternativa «a l'autoritarisme», que el que vol és «perpetuar les desigualtats», tant a Espanya com a Europa.

Aragonès va demanar «a la Manresa de l'alcalde Aloy» que porti més lluny l'esperit de l'1 d'Octubre, que el porti fins a les institucions europees i fins als fonaments del país, que són els ajuntaments.

L'alcaldable Marc Aloy, per la seva part,va dir a totes i cadascuna de les 12.198 persones que van votar ERC a les generals a Manresa que «cal tornar-hi».

Malgrat la victòria per més de 4.800 vots de fa pocs dies, Aloy va exhortar els votants republicans a «no donar res per fet» si el que volen és contribuir «a fer un salt endavant».

Aloy va desgranar un argumentari en què feia el seu partit copartícip de «la bona gestió i la reducció de l'endeutament» que exhibeix Junts per Manresa, però que aporta més experiència de govern ja que la columna vertebral de la seva candidatura són regidors que repeteixen després de governar aquest mandat.

Però, a més, l'alcaldable republicà va assegurar que ell se centrarà a «transmetre il·lusió i oferir projectes per transformar la ciutat».

Transformar el Guimerà

Un dels compromisos que va adoptar va ser que, el pròxim mandat, serà el moment «d'afrontar la transformació del carrer Guimerà per a les persones».

Aloy va afegir que «un alcalde no ha de tenir por de sortir al car-rer i d'anar als barris», i va assegurar que «només Esquerra» té a la seva llista una persona nascuda a l'estranger «amb possibilitats reals de ser regidor», i que havia arribat el moment «de recuperar el pes polític de la Manresa republicana».

Cristina Cruz, número dos de la candidatura i actual regidora d'Ocupació i Emprenedoria i Dona i Igualtat, va obrir l'acte adreçant-se als assistents perquè fossin conscients que «tenim a tocar l'alcaldia» i es va mostrar convençuda que l'endemà de les eleccions «aquest cop serem al capdavant de l'equip».

Emotiva va ser la intervenció de Diana Riba, candidata a les eleccions al Parlament Europeu del 2019 i companya de Raül Romeva, que va recordar que la darrera vegada que havien estat plegats a la plaça Sant Domènec de Manresa va ser «fent castells. Lliures».