Primer va fer-ho a Andalusia, després al Congrés i previsiblement, d'aquí a només uns dies, també al Parlament Europeu. Els escons obtinguts per Vox a Espanya són una mostra més de l'ascens de l'extrema dreta a Europa, que ha anat fent-se lloc els darrers anys en diferents Wstats europeus, en arribar a assolir entre el 10 i el 26% dels vots a Alemanya, Dinamarca, Àustria, Itàlia o França, entre altres. «El risc que aquesta onada negra travessi Europa és altíssim», adverteix en una entrevista amb l'ACN l'eurodiputada italiana Eleonora Forenza, víctima d'un atac feixista a Bari (Itàlia) fa més de mig any per part de l'organització CasaPound després de participar en una manifestació antiracista.

Israel Butler, representant de l'ONG Liberties, afirma en declaracions a l'ACN que s'ha acabat la idea de l'Espanya «immunitzada» a l'ascens de la ultradreta que, des de feia anys, ja es notava a la resta del continent. «A Espanya passa com a la resta d'Europa: l'extrema dreta està creixent i està fent que els partits de centre es moguin més cap a la dreta i es tornin més autoritaris», assenyala.

Segons Butler, el canvi en el panorama polític en alguns estats, com a Espanya, és «extremadament preocupant», ja que les forces d'extrema dreta estan ajudant a «destruir la democràcia» agafant problemes «objectius» i «capgirant-los» articulant un discurs que obté suports per a polítiques que «destrueixen la llibertat».