Cal abordar d'una vegada la transformació del carrer Guimerà en una illa de vianants, projecte que ha reposat als calaixos els darrers anys, i la mutació de l'eix carretera de Vic-Cardona, passant per Sant Domènec, en un trajecte amb menys cotxes i més amable per als vianants. És una de les idees que van aparèixer ahir al debat electoral sobre urbanisme que va organitzar la seu a Manresa del Col·legi Arquitectes de Catalunya i que es va celebrar a la Cambra de Comerç.

El cap de llista d'Esquerra, Marc Aloy, va treure el tema quan va tocar parlar de la qualitat de l'espai públic. Per a Aloy, ha arribat l'hora de transformar «el Guimerà per a la gent», sense cotxes perquè «clama al cel» que els vianants «hagin d'anar en fila índia per unes voreres estretes». Se l'imagina sense que la Muralla suposi un «obstacle» per anar o venir de Sant Domènec. L'alcaldable pel PSC, Felip González, li va donar un consell: «No hi ha cap altra solució que treure els cotxes del Guimerà, però si dubtem ja ens podem calçar».

Taca d'oli

La proposta de fer l'illa de vianants al Guimerà es va estendre com una taca d'oli per l'eix de la carretera de Vic i Cardona, també dibuixada en alguns plànols. Gemma Tomàs, de Fem Manresa, va recordar que ja l'han exposada en diverses ocasions però que els hi han tombat, mentre que Claudina Relat, de Junts per Manresa, va proposar que almenys el tram final de la carretera de Vic, a la Muralla, s'hauria de fer més «amable». Laura Massana, de Manresa En Comú, va assegurar que no entenia segons quines presses. Va opinar que el que és bàsic és fer un pla de mobilitat. Entre altres coses perquè «va lligat a la salut». Aloy va assegurar, en la seva intervenció final, que el pla de mobilitat serà un dels principals reptes del pròxim mandat que permetrà desencallar projectes com aquest de l'eix Vic-Cardona.

Els candidats van parlar de supramunicipalitat, de sòl per a activitats econòmiques i del Barri Antic. També de la capitalitat de Manresa, que per a uns la ciutat no s'acaba de creure i que per a altres s'ha de guanyar. No hi va haver consens.

A l'acte hi van participar els caps de llista Marc Aloy per ERC i Felip González pel PSC. La resta van donar protagonisme a altres membres de la llista: Laura Massana (Manresa En Comú); Arnau Padró (Primàries), Claudina Relat (Junts per Manresa); Gemma Tomàs (Fem Manresa) i Jordi Linde (Podemos). Ciutadans va excusar la seva presència i el PP no va donar senyals de vida.