Després de perdre 71 escons al Congrés dels Diputats i la majoria absoluta al Senat a les eleccions espanyoles del 28 d'abril, el PP s'hi juga molt més que el color amb què s'acabarà tenyint el mapa autonòmic i municipal de l'Estat als comicis del 26 de maig. El 26-M està en qüestió el lideratge de Pablo Casado al capdavant del partit -ha obtingut el pitjor resultat de la història del PP en unes eleccions espa-nyoles- i també el lideratge del bloc de la dreta, que ara li disputa Cs després que el 28-A quedés a menys de 220.000 vots de distància.

Tot i això, el líder del PP assegura que descarta dimitir després del 26-M sigui quin sigui el resultat i planteja les eleccions com una segona volta i un «cor-rectiu» a la victòria de Pedro Sánchez amb l'objectiu de maquillar els mals resultats del 28-A i salvar els mobles.

Amb el lema «Hi ha partit», que la direcció del PP va llançar dimarts, la formació vol mostrar «esperit de remuntada» i «unitat interna». «No s'ha de donar ni una sola pilota per perduda. S'ha de lluitar pel partit fins al final. Mai s'ha de pensar que l'últim joc no es recuperarà», assegurava a un míting Casado, que utilitza símils esportius per animar les seves files.

Casado va admetre la desfeta que suposa haver obtingut 66 diputats al Congrés -l'anterior legislatura eren 137- sense entomar el 'mea culpa' i amb una autocrítica limitada. Casado atribueix la pèrdua de 3,7 milions de vots el 28-A a la fragmentació del vot de dretes -en culpa Cs i Vox- i a la mala imatge que arrossega el PP pels casos de corrupció anteriors a la seva arribada al capdavant del partit, fa nou mesos, i no a la seva actuació i a les seves propostes. En canvi, veus discrepants dins del mateix PP ja han fet sentir les crítiques al rumb que ha donat Casado al partit.

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, o el dirigent del PP basc, Alfonso Alonso, entre d'altres, han criticat el gir a la dreta de Casado i el seu to dur durant la campanya electoral de les generals. Per això, han fet crides a la moderació i a recuperar el votant de centre.

La direcció del partit ha respost amb un avís als crítics, segons publicava dimarts passat El Mundo. Génova alerta que el PP «no resistiria més turbulències» i descarta un congrés extraordinari en el cas que els resultats del 26-M no siguin bons. La direcció estatal demana fer pinya i, segons publicava La Vanguardia, els barons territorials admeten que el debat intern s'ha de deixar per a més endavant encara que hi hauria organitzacions territorials que serien partidàries d'accions expeditives després de les eleccions.

Casado ha defensat públicament la seva actuació prèvia al 28-A i assegura que encara té mandat al capdavant del partit durant quatre anys. Tot i això, és ostensible l'intent de moderar el to i el distanciament de Vox. El líder del PP també ha apartat els directors de la campanya del 28 d'abril, Javier Maroto i Teodoro García Egea, de la del 26-M -ara pilotada per Cuca Gamarra i Isabel García Tejerina- i ha inclòs el concepte de centre al lema «Centrats en el teu futur». A més, la presència als actes de l'expresident del govern espanyol José María Aznar s'ha restringit mentre es reforça la de Mariano Rajoy. Tot i això, segons La Vanguardia, hi ha crítics dins del PP que consideren que Casado torna a repetir els errors de la campanya del 28-A.

Segons Casado, el votant de dretes ja ha vist les conseqüències de votar Cs i Vox: «Quan el centre dreta vota dividit, governa l'esquerra», recorda Casado als mítings, i s'ha mostrat esperançat que els electors tornaran a confiar en el PP el 26-M per evitar governs d'esquerres.