Dels 226.381 catalans registrats al cens d'espanyols residents absents (Cera), només es van rebre 39.521 peticions per votar a les eleccions estatals del 28 d'abril, el 17,46% del cens. I d'aquestes peticions, van votar 27.173 persones, el 12%.

Són xifres d'un informe elaborat pel departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i l'Oficina de Drets Civils i Polítics, adscrita al departament de Vicepresidència, per denunciar les dificultats d'exercir l'anomenat vot pregat, que estipula que els espanyols a l'estranger s'han d'apuntar prèviament als consolats si volen participar en comicis electorals.

L'informe recull altres incidències, com per exemple que a Rússia, de les 2.000 persones censades, només una va poder exercir el seu dret a vot.

Per votar des de l'estranger cal formar part del Cera i comunicar al consolat pertinent que es vol participar a les eleccions. Després, l'elector rep la documentació a casa i l'ha d'entregar al mateix consolat en uns terminis que sovint són difícils de complir.

A aquesta situació s'hi suma que moltes vegades la tramesa electoral no arriba a temps al votant o al consolat que ha de comptar els sufragis.

Aquesta situació es repeteix des que es va canviar la Llei del règim electoral i es va modificar el vot ordinari pel vot pregat.

Per això, en aquesta ocasió el Govern ha fet un seguiment de les incidències i denúncies dels catalans residents a l'exterior. S'ha detectat, per exemple, que els residents catalans a l'Equador no van rebre la documentació a temps i no van poder votar. O que a Alemanya, més d'un centenar de persones ni tan sols la van rebre.

Endarreriments

El Govern lamenta que als en-darreriments en rebre la documentació necessària per votar se li suma la presència obligada per fer alguns tràmits, com quan cal formalitzar una reclamació de modificació o inclusió de dades censals o per inscriure's com a resident temporal (ERTA).

L'executiu també remarca que la manca de recursos consulars, l'encavalcament de dates entre les eleccions del 28 d'abril i la convocatòria electoral europea del 26 de maig i el període de vacances de Setmana Santa han provocat situacions de saturació en algunes seus consulars.