En el debat entre els cap de llista de la ciutat de Solsona, no va faltar un dels temes més polèmics actuals al Solsonès: el dèficit que genera el Centre Sanitari a causa d'un model obsolet i la necessitat que CatsSalut hi intervingui per poder cobrir les necessitats econòmiques que requereix. ERC i Junts per Solsona aposten per un model mixt, és a dir, que CatSalut i el Consell Comarcal siguin els dos òrgans responsables de la gestió del centre, mentre que el PSC i la CUP aposten per un nou model que sigui subvencionat exclusivament per la Generalitat i CatSAlut.

Aquest va ser un dels temes que es van parlar ahir a la nit en la proposta de debat al Teatre Comarcal, tot i que no va tenir la presència dels caps de llista Ciutadans i Vox, ja que en aquests moments no tenen representació a l'Ajuntament. La resta de grups polítics sí que hi van ser presents: David Rodríguez d'Esquerra Republicana (ERC), partit que governa actualment, Marc Barbens de Junts per Solsona, Pilar Viladrich d'Alternativa per Solsona-CUP i també Encarna Tarifa del Partit Socialista (PSC). I la sala del teatre gairebé plena, amb unes 400 persones.

El debat, que va ser programat en quatre blocs per abraçar tots els temes de la ciutat, des del Camp del Serra, a polítiques econòmiques i socials, va tenir moments més tensos, sobretot en el moment de parlar del tema relacionat amb el reciclatge i la implementació del sistema porta a porta. En aquest cas, la CUP va recriminar que l'equip de govern actual, amb David Rodríguez com a alcalde, no va dur a terme el projecte per qüestions polítiques i va celebrar que el partit, la CUP, decidís no formar part del govern amb PSC i ERC quan Rodríguez els hi ho va proposar.

De totes maneres, però, un dels moments més interessants del debat va ser el tema del relacionat amb el dèficit que actualment té el Centre Sanitari del Solsonès.

Aquest dèficit, tal com va explicar Marc Barbens, enguany té una suma total de 104.000 euros. Per aquest motiu, Barbens va demanar que l'Ajuntament de Solsona, juntament amb les alcaldies dels altres municipis de la comarca, s'han de cohesionar per afrontar la problemàtica i d'aquesta manera poder mantenir un model mixt gestionat pel Consell i CatSalut. En aquest sentit, David Rodríguez, va estar d'acord amb el candidat de Junts per Solsona que cal mantenir un model mixt al Centre Sanitari, al·legant que, en cas que el centre passés en mans de la Generalitat, aquest podria provocar la pèrdua d'especialistes i altres avantatges que té el Solsonès a diferència de la gran majoria de poblacions de Catalunya.

D'altra banda, la candidata del PSC va considerar oportú que el centre passés en mans de CatSalut, ja que el model de subvenció que actualment es dona des de la Generalitat «és el mateix d'altres anys i la població ha crescut i també ha envellit. Per tant, cal que iniciïn un nou finançament i que davant la manca de professionals mèdics busquin una solució perquè un pacient no hagi d'esperar fins a les 7 de la tarda perquè arribi el metge de guàrdia, per exemple».

També la CUP, en la mateixa línia dels socialistes, demana que hi hagi un Centre Sanitari democràtic i subvencionat per la Generalitat, tot i que va exposar que és necessari un canvi de Conselleria des de la Generali-tat que contempli una sanitat amb bona qualitat i bones inversions.

Camp del Serra

Totes les formacions van estar d'acord amb la creació d'un nou espai al Camp del Serra «com a pulmó de la ciutat», que inclogui zones verdes i d'aparcament, com també amb la utilitat de ser un espai destinat al lleure i per a tothom, «que donin cohesió i unificació a la capital», van considerar els quatre grups.

En aquest cas, també Junts per Solsona i ERC van estar d'acord que cal fer un procés participatiu.