A la seu del PSC de Solsona van aparèixer pintades ahir, l'endemà que la mesa del Congrés, a Madrid, suspengués Junqueras, Sànchez, Rull i Turull com a diputats. Als vidres s'hi podia llegir la paraula «llibertat» i també hi havia pintats llaços grocs, a part de «155» de color negre i dues estelades davant la porta. Els Mossos se'n van adonar ahir a la 1 de la matinada, però no van comunicar-ho a la candidata socialista a la capital solsonina, Encarna Tarifa, fins a les 8 del matí, quan van poder contactar amb ella. El PSC ho va denunciar a la policia.

La cap de llista assegurava a aquest diari estar «dolguda» perquè «aquesta campanya ha transcorregut amb molta tranquil·litat a Solsona». «Aquest no és el camí, perquè de la ràbia a l'odi només hi ha un pas, i estem cansats de trobar-nos en aquesta situació», afirmava Tarifa, que ho va denunciar perquè veu probable que apareguin més pintades en altres seus de partits polítics.

De moment no se sap qui en són els autors. En un comunicat Tarifa afirmava: «Tots els catalans vam patir el 155. Però no pots demanar llibertat d'expressió i democràcia quan tu aties el conflicte contra els que pensen diferent. Jo demano que torni aquell país inclusiu, acollidor, en el qual tots ens podíem expressar».

L'alcalde de Solsona, i cap de llista d'ERC a l'Ajuntament, David Rodríguez, condemnava ahir les pintades i assegurava que li sembla «molt malament» perquè «aquesta no és la manera de fer les coses». Per al republicà, l'actuació «no arregla res» i, a més, «si es vol discrepar de l'actitud del PSOE, a través del PSC, aquestes accions ens fa perdre la raó».

Rodríguez considera que els autors de les pintades volien protestar contra la suspensió dels diputats independentistes que estan empresonats, i concretament per l'actitud que ha mostrat el PSC, a través del PSOE, per «haver anul·lat la voluntat que van manifestar un milió i mig de persones a través de les urnes» en les eleccions generals passades. «És cert que el PSC tampoc no fa cap declaració», afegia l'alcalde, però tot i els motius que semblen haver motivat les pintades, insistia que «no és el camí».

Pintades en altres seus

Les seus del PSC a Barcelona i Badalona també van aparèixer ahir al matí tacades amb pintura groga llançada per uns desconeguts. Segons va informar el PSC en el seu perfil de Twitter, en què va adjuntar fotografies dels atacs, la seu central del PSC «ha estat objecte d'un atac per part d'intolerants», que van escriure amb pintura verda «súbdits de Vox» i amb pintura negra «PSOE=Nazis feixistes».

El primer secretari del partit, Miquel Iceta, va dir a Twitter: «Ens assenyalen, però el que provoquen és que seguim i seguim per fer una societat plural i inclusiva».