«Es parlarà de vida» va ser el lema de l'acte central que Fem Manresa va celebrar ahir al teatre Conservatori de Manresa. Va omplir la platea. I es va parlar de vida i també de colors. «Manresa no és grisa de per se», va afirmar la cap de llista i candidata a l'alcaldia, Roser Alegre, d'entrada. El que ha estat gris, va continuar dient , són els governs que ha tingut la ciutat des del 1979, i «s'ha encomanat. Sempre han estat els mateixos i ells són els responsables d'haver convertit Manresa en una ciutat mediocre». Per això, va assegurar, cal «polítiques de colors, amb el lila al centre. I només ho podem fer nosaltres».

Fem Manresa és la candidatura de la CUP, Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) i Som Alternativa. Ahir es va proclamar com un projecte guanyador, que il·lusiona, amb vocació de govern i com l'única opció real de fer virar l'Ajuntament cap a l'esquerra i fer de Manresa una ciutat «amb vida i moviment».

Alegre va manifestar que l'Ajuntament governa i «mira d'esquena les necessitats reals de les manresanes». En canvi, «nosaltres combatrem a qui ens vol submises i obedients, a la banca que desnona, a l'educació que segrega i al masclisme que ens mata». També va enviar un en-càrrec a qui titlla les seves propostes d'irrealitzables: «Ja sabem lluitar a contracorrent».

Eixos programàtics

Els encarregats de fer un esbós del programa van ser els candidats Gemma Boix, Jordi Trapé i Ricard Ribera, números 2, 3 i 4 de la llista. «Cal un ajuntament valent que es tregui la son de les orelles i situï les persones a la centralitat». Van parlar d'habitatges socials, de convertir el Centre Hospitalari en una residència, de fer una decidida política de memòria històrica, de municipalitzar serveis i de fer Manresa des del feminisme. Amb una premissa: «La nostra única obediència possible és a les manresanes. Som els qui ens enfrontem constantment a la cultura de la derrota. Fem Manresa i ho volem tot».

A l'acte també hi va intervenir el diputat de la CUP Carles Riera. Va fer una crida a votar l'esquerra transformadora i independentista perquè la «CUP ha de liderar una nova onada de desobediència civil i institucional i enderrocar el règim del 78». Segons va dir Riera, que va aparèixer a l'escenari amb el puny alçat, l'actual situació és de bloqueig i de paràlisi. «Junts per Catalunya i Esquer-ra Republicana han triat una via que no porta enlloc» i que només busca conservar l'autonomia. En canvi, «la repressió continua. Cada dia es reprimeix la protesta i es trepitgen els drets».

Riera també va dir que els «excel·lents» resultats de la CUP el 2015 van fer que les coses comencessin a canviar, i que fruit d'aquests canvis va arribar l'1-O i el 3-O. «Per això necessitem una esquerra independentista forta, perquè és el primer pas imprescindible perquè les coses tornin a canviar». També als ajuntaments, perquè «som l'única garantia de municipis feministes, murs contra el canvi climàtic, per aturar el feixisme, per redistribuir la riquesa i garantir la justícia social començant per l'habitatge. Per tornar a tenir ciutats radicalment democràtiques».

Era previst que el president d'EUiA i diputat electe per Esquerra, Joan Josep Nuet, fos ahir a Manresa, però un malentès amb les agendes no ho va fer possible. Ahir pràcticament a la mateixa hora estava també anunciada la seva presència a la presentació de la candidata d'ERC a l'alcaldia de Valls.

La va substituir la presidenta de la Fundació l'Alternativa, Adelina Escandell. Va demanar una ofensiva de l'esquerra transformadora per aturar «conservadors i liberals», i va lloar la «valentia» de la gent de Fem Manresa per crear una candidatura nova amb diferents actors per aconseguir «objectius comuns».

Entre intervenció i intervenció també hi va haver temps per a la música en directe amb Neus Vila i Marc Estiarte. Al final de l'acte els candidats de Fem Manresa van sortir a l'escenari.