El poble de Cabrianes, agregat al municipi de Sallent (Bages) i amb poc més de 350 habitants, triarà avui el seu alcalde pedani. És a dir, la persona que els representarà a l'Ajuntament de Sallent. A banda de les eleccions europees i municipals -a Sallent-, en el cas de Cabrianes, per tant, s'hi sumen uns tercers comicis.

Enguany, es dona el cas que l'actual alcalde pedani es presenta com a alcaldable d'ERC a Sallent i que, a Cabrianes, no s'ha presentat cap candidat. Vol dir que tots els veïns majors de 18 anys -homes i dones, tot i que no hi ha hagut mai cap alcaldessa pedània- opten a ser el futur alcalde pedani de Cabrianes. Cada cabrianès haurà de dipositar en una urna el nom dels seus tres candidats preferits i a qui tingui més vots se li proposarà el càrrec, si bé aquest pot acabar declinant l'oferta.

Cabrianes té alcalde pedani des del principi del segle XX. Aquesta figura, tot i que no ha estat regulada per l'Ajuntament de Sallent fins fa dos anys, ha conviscut amb diversos règims polítics. L'alcalde pedani és el representant de la gent de Cabrianes i qui defensa els interessos dels veïns del poble davant l'Ajuntament de Sallent. No rep cap sou per fer-ho i treballa de manera paral·lela amb l'Òrgan Territorial de Participació, l'OTP, que és l'òrgan polític i administratiu del poble.

L'alcalde pedani s'elegeix sempre coincidint amb les eleccions municipals, i només pot ocupar el càrrec dos mandats, però trans-correguts quatre anys del darrer, pot tornar a presentar-se.

Montserrat Vila, veïna del poble de 89 anys, explicava que «jo ja m'he mirat la llista i no sé gaire qui posar de primera opció, però algú o altre posaré». Per a ella la primera condició per al futur alcalde pedani és que «ens escolti a tots». Com a prioritat, creu que caldria arreglar alguns carrers.

L'etern debat, independent o no

Si Cabrianes s'ha d'independitzar o no de Sallent és l'etern debat al municipi. La majoria de veïns estan a favor de la independència. No és el cas del fins ara alcalde pedani. Ribalta considera que Cabrianes ja ha guanyat en autonomia. Si guanya les eleccions a Sallent i esdevé alcalde, serà el primer veí de Cabrianes que ho és d'ençà que hi ha democràcia.