L'alcalde de d'Igualada en funcions, Marc Castells, ha obert una ronda de contactes aquest dimarts per explorar possibles aliances amb altres partits. Té a l'abast dues possibilitats: reproduir un acord o un pacte de suport amb els socialistes, en aquests sota el paraigua de la candidatura Som-hi que lidera el periodista Jordi Cuadras, o bé poder fer un pacte amb ERC i l'arquitecte Enric Conill, que lidera la llista.

La primera seria, a ulls de fora d'Igualada, una llista contranatura, perquè Cuadras no es posiciona a favor de la independència, un tema capdal per a l'actual alcalde de Junts x Igualada, però un tema que no vol tocar el candidat Cuadras, marcadament no independentista. Però, en canvi, l'anterior llista de Socialistes havia tingut una posició de suport al govern de Castells en diferents aspectes, encara que el segon tingués majoria absoluta.

També és cert que Castells va governar els primers anys de govern amb el suport d'ERC, però aquella Esquerra no té res a veure amb l'actual, ni per lideratges, ni per resultats ni per posició al país. La relació Castells i l'ERC actual no ha estat massa fluïda en el darrer mandat, si bé és cert que els republicans ara tenen un lideratge nou en la figura d'Enric Conill. Castells ha guanyat a l'Ajuntament d'Igualada, però ERC ha guanyat a la comarca, amb la qual cosa es possible pensar que entre uns i altres tenen interessos inversos a les dues institucions. Tenir Castells a l'Ajuntament d'Igualada i Conill al Consell, encara que a hores d'ara és una pura hipòtesis, podria satisfer els interessos dels uns i els altres, per tenir una visibilitat compartida. 48 hores després de tancar els col·legis electorals, però, ambdues formacions asseguren que no han parlat d'aquesta possibilitat.

Castells va perdre la majoria absoluta en les eleccions del 26-M i va passar dels 11 regidors als 9. Tot i això, l'alcalde ha s'ha mostrat satisfet amb els resultats, ja que els suports, s'han mantingut en més de 7.500. La pèrdua de regidors li ve, justament de no haver millorar el resultat en xifres absolutes quan hi ha hagut més participació. Castells ha declarat que la ronda de trobades és "per fer un govern inequívocament independentista", amb la qual cosa descartaria la primera opció de Cuadras, i ha afegit que es troba en una fase "molt embrionària". Amb tot, encara les converses "amb tranquil·litat", perquè si no arriba a cap acord, no descarta un govern en minoria "i buscar acords puntuals" en els projectes de ciutat.

Sobre un escenari de possibles pactes a Igualada ara que ha perdut la majoria absoluta, Marc Castells ha recordat que en la primera legislatura que va guanyar, la del 2011, ell tampoc tenia majoria i va haver de pactar. En aquella legislatura va establir una coalició amb ERC, que tenia 2 regidors. "La legislatura ara l'encaro igual que la primera vegada que vaig ser escollit. I, de fet, la majoria absoluta els darrers quatre anys no l'hem utilitzada perquè hem pactat", ha assenyalat Castells. "El 80% dels punts que han passat pel ple han estat aprovats molt per sobre de la majoria que teníem nosaltres", ha afegit.

En aquesta línia, per Castells ara s'obre un escenari "d'una certa normalitat", en el sentit que tan si pacten amb algun grup com si no, en els dos escenaris tenen experiència. Per conèixer les expectatives dels partits, aquest dimarts Castells ha encetat converses. "Contemplem totes les formes, des de pactar fins a un govern en solitari. No ens fa cap por", ha afegit.

"Amb ERC juguem en lligues diferents"

"Amb ERC juguem en lligues diferents"

Marc Castells ha aprofitat per felicitar ERC pels resultats, ja que els republicans han passat de 3 a 5 regidors, però tot seguit ha volgut marcar distància amb aquells amb qui pot tenir més afinitat política, sobretot si vol fer un govern de tall independentista. Per l'alcalde en funcions, hi ha una onada de suports a ERC a nivell de país"que d'alguna manera també esperava que es reflectís a la ciutat". Amb tot, però, per a Castells, Junts x Igualada i ERC juguen "en lligues diferents" a la capital de l'Anoia. L'alcalde en funcions ha recordat que la primera vegada que es va presentar va obtenir 6 regidors, "els pitjors resultats del partit a la ciutat", mentre que ERC, amb 5, ha tret els millors resultats.

L'altra novetat que van deixar els comicis a Igualada és l'entrada de Ciutadans al ple municipal amb un regidor en la primera vegada que el partit taronja es presentava a les eleccions municipals. La nova candidatura Igualada Som-hi, que agrupa PSC, els comuns, Igualada Oberta i Candidatura del Progrés (IS -PSC -COM -IO -CP) suma 4 edils. La CUP ha mantingut resultats amb 2 regidors.

El PP no va aconseguir travessar el llindar del 5%. D'aquesta manera, l'edil més veterà del consistori igualadí, Joan Agramunt, va quedar-ne fora. Des de 1995 ha estat un dels representants del partit, amb l'excepció d'un mandat.

Amb alguns canvis, doncs, segons l'alcalde en funcions, l'estructura al ple es manté de manera "estable" des de fa molts anys. "Això és una senyal d'una societat madura", ha dit l'alcalde en funcions.

Marc Castells s'ha mostrat satisfet i agraït pels resultats obtinguts a Igualada i ha destacat que tot i que la dinàmica general a tot Catalunya de Junts per Catalunya hagi estat a la baixa, "a Igualada hem aguantat". "Cal estar contents per haver arribat al 40% dels vots. És un resultat espectacular", ha destacat. Castells ha aprofitat per agrair els poc més de 7.500 suports dels igualadins i igualadines que li han fet confiança.