La CUP de Berga governarà en solitari. Ahir al migdia Montserrat Venturós i el número dos de la candidatura, Aleix Serra, acompanyats dels futurs regidors, van refermar la seva voluntat de formar un govern sense tancar cap pacte amb la resta de formacions per al proper mandat. La CUP aspira a gestionar el consistori amb els 8 regidors sorgits de les urnes i descarta tenir la majoria absoluta que podria obtenir buscant consens amb la resta de formacions.

«Hem comunicat a alguns dels candidats de la resta de formacions que la nostra voluntat és governar en solitari», va afirmar Aleix Serra, fent referència a la mà estesa que havia fet en els darrers dies Ramon Camps, cap de llista d'ERC. «Si ho hem pogut fer amb 6 regidors, creiem que amb 8 serà més que possible, més còmode i amb millors resultats», va afegir Serra. «Hem obtingut el 41% dels vots, una victòria contundent que tot i no ser de una majoria absoluta ens dona la responsabilitat a nosaltres, a la CUP, a formar govern», va afirmar.

Acords prioritaris

Tot i que els cupaires descarten un pacte de mandat, són «conscients» que no governaran amb majoria absoluta -el ple està format per 17 regidors- i és per això que volen «comptar amb les propostes, la col·laboració, les crítiques i la participació de la resta de grups polítics», va dir Serra.

La futura alcaldessa, Montse Venturós, va recalcar que «tots són regidors i hauríem d'intentar poder arribar a uns acords en referència a quines són les prioritats de legislatura, quines comissions obrirem, en què volem incidir... tot això caldrà treballar-ho conjuntament amb la resta de grups». De moment únicament s'han mantingut converses informals entre la CUP i la resta de formacions.

Per altra banda, Venturós va assegurar que no hi ha «aliats prioritaris» per tancar pactes al llarg del mandat. No va mullar-se amb qui de l'oposició voldrà buscar consens, tot i que segurament trobaran més punts en comú amb ERC que amb Junts per Berga, i amb el PSC, encara molts menys. En aquest sentit, però, la futura a va aclarir que «sempre que parlem de pactes o contactes amb altres grups ho hem fet a partir d'eixos programàtics. No tant amb qui ens podem sentir còmodes, sinó amb quines són les propostes en les que coincidim sempre que es tracti de polítiques de transformació. N'hi haurà que se sentiran més còmodes que d'altres amb les nostres idees, però si mirem enrere, hem vist que s'han treballat projectes i s'han fet pactes per exemple amb el grup del PdeCAT», va dir, el principal grup a l'oposició durant l'actual mandat.

Més mans al govern

Una de les properes tasques de la CUP serà treballar en l'organització del cartipàs del proper govern. «Hem d'asseure'ns els 8 i parlar de quines són les dedicacions i com volem que s'organitzi l'Ajuntament de cara al proper mandat», va explicar Venturós. De totes maneres, el simple fet de passar d'un govern de 6 a 8 regidors és ben valorat per la CUP. «Sabem les mancances que hem tingut, algunes són segurament la falta de mans i de dedicacions», va destacar. Venturós creu que amb dos regidors més «i amb l'experiència dels quatre anys de coneixement de les àrees i de la institució, podrem treballar més i amb més eficiència», va afegir.

Venturós va assegurar que, amb els resultats a la mà, «és una obvietat» que la seva inhabilitació no ha condicionat el vot dels berguedans. «La tasca desenvolupada durant els darrers 4 anys ha posat de manifest que hem estructurat l'Ajuntament i que venim a fer polítiques de transformació» va afegir. Respecte als mals resultats de la CUP a nivell nacional, Aleix Serra considera que «allà on la CUP ha tingut responsabilitat de govern, s'ha aconseguit mantenir la confiança dels electors.»

Els cupaires creuen que els resultats són la resposta a tota la tasca que han fet durant els darrers quatre anys i Venturós va deixar clar que després de tot aquest temps «picant pedra», ara toca començar a recollir fruits.