Esquerra i Junts per Manresa presentaran públicament aquesta tarda el pacte per al mandat 2019-2023 a l'Ajuntament de Manresa d'un govern que ambdues forces volen «fort i estable».

L'origen del govern conjunt entre ambdues formacions es remunta a l'11 de juny del 2015, quan Convergència i ERC van rubricar, al carrer del Balç, l'Acord d'Investidura i Governabilitat.

Avui la presentació de l'acord canviarà d'escenari i es farà al parc de la Seu.

Serà la segona vegada des de la recuperació de la democràcia que hi haurà un canvi d'alcalde durant el mandat en curs. La primera va ser el 2006 quan Jordi Valls va deixar l'Ajuntament per ser conseller de Treball i Indústria de la Generalitat i la vara de comandament va ser per a Josep Camprubí.

En aquell cas, el traspàs no estava programat i es feia entre polítics del mateix partit.

En aquest mandat serà quan per primer cop s'aplicarà la fórmula d'alcaldia compartida entre dues forces de govern amb el relleu previst per al juny del 2020.

Malgrat aquestes singularitats, republicans i exconvergents ja tenen una experiència de 3 anys i mig de govern conjunt, que ha estat qualificada públicament de satisfactòria per ambdues parts.

Fins al gener del 2016 no hi havia cap precedent d'una coalició de govern entre Convergència i ERC a Manresa. Al carrer del Balç i amb tota la solemnitat que requeria una jornada que l'alcalde, Valentí Junyent, va qualificar d'«històrica», es va signar l'acord de govern entre CDC i ERC.

El que es presentava era un acord de govern entre CDC i ERC, no de CiU i ERC. Ara és d'ERC i Junts per Manresa.