El cupaire Genís Rovira es va convertir ahir al migdia, gràcies a un acord amb ERC, en el nou alcalde de Navàs, rellevant el també cupaire Jaume Casals, que a partir d'ara ocuparà una de les carteres del govern municipal.

En el ple d'ahir al matí, Rovira va ser l'únic candidat a l'alcaldia i va rebre el suport de 10 regidors: els cinc de la seva formació i els cinc d'ERC, amb qui han arribat a un acord per compartir l'alcaldia del municipi, a raó de dos anys per a cada partit. Els tres regidors de l'oposició, dos del PSC i un de Junts per Navàs, no van presentar cap candidat i es van abstenir en la votació del nou alcalde en un saló de sessions ple de gom a gom.

En el seu primer discurs com a alcalde i just després de rebre la vara de mans del ja exalcalde Casals, Rovira va aprofitar les seves paraules per estendre la mà als dos partits que estaran a l'oposició els propers quatre anys per participar en «les decisions més importants del poble».

El nou alcalde també va assegurar que la situació en què ahir ell assumia l'alcaldia era molt diferent de la de fa quatre anys, quan la CUP havia guanyat per majoria absoluta, fet que li ha permès governar en solitari en els darrers quatre anys. Fa tres setmanes, la CUP va guanyar les eleccions a Navàs però només amb tres vots més que ERC i amb el mateix nombre de regidors per a cada formació, cinc.

Amb el pacte, que segons va reconèixer l'alcalde es va signar tan sols una hora abans del ple d'ahir al migdia, Rovira també va assegurar que farà que en els propers quatre anys el municipi tingui «un govern d'esquerres i independentista que posarà al centre les persones».

Abans de Rovira van parlar tots els caps de llista i també Casals, que va fer balanç dels seus vuit anys com a alcalde de Navàs. Casals va destacar que deixava un ajuntament «sanejat» malgrat que quan hi van arribar «no hi havia cap raconet», i haver governat en una «situació de crisi» i assumint també el govern local conscients que no eren temps de grans obres.

Per la seva banda, en el seu discurs, Busquets també va reconèixer que els resultats, «els millors de la història recent d'ERC», feien que estiguessin «destinats a entendre'ns pel bé de Navàs», i va assegurar que «junts teixirem un futur millor per a Navàs».

En el seu torn de paraula, el socialista Jaume Santiveri va desitjar «sort i encert en les decisions» del nou equip de govern, mentre que l'única regidora de Junts per Navàs, Katy Puig, es va limitar a donar «l'enhorabona» al nou alcalde. Abans de la votació, a l'hora de prendre possessió de l'acta de regidora, més enllà de prometre la Constitució, Puig també va prometre treballar per «la llibertat dels presos polítics i exiliats».

En el jurament del càrrec, els regidors de la CUP van acatar també la Constitució espanyola per imperatiu legal i pel «benestar i la justícia social de Navàs, sense renunciar als principis republicans i al dret a l'autodeterminació dels Països Catalans», una fórmula molt similar a la que van utilitzar els cinc representants d'ERC al consistori navassenc.