El secretari d'organització de PSC, Salvador Illa, va demanar ahir al president del Govern, Quim Torra, que s'atengui al seu rol institucional, que representi a tots els catalans i que no es comporti com un «hooligan. Amb les seves manifestacions, es comporta més com un hooligan que com el president de Catalunya», va car-regar Illa, que creu que és «inacceptable» que negui la legitimitat d'alguns pactes municipals. «No hi ha pactes legítims o il·legítims», va afegir Illa, en referència a les declaracions de Torra en al·lusió a l'acord trencat entre JxCat i PSC a Santa Coloma de Farners. A més, Illa va expressar «preocupació» per les mostres d'intolerància viscudes en aquesta mateixa població o a la plaça Sant Jaume, «potser esperonades per alguns dirigents».

Illa va lamentar que en alguns punts de Catalunya es viu un clima «carregat» i «gens convenient» que abans no es vivia. Amb aquest panorama, es va comprometre que la seva formació, amb els seus alcaldes i regidors, treballarà per assegurar la convivència. «Hi ha declaracions que no ajuden. És inacceptable que Torra divideixi els catalans i que digui que hi ha pactes il·legítims. Tots els pactes que es fan d'acord amb la llei són legítims», va reivindicar. El dirigent socialista també va instar Torra a tenir una actitud «adequada» d'acord amb el seu paper com a president de la Generalitat, així com la seva família. «I no és la de despenjar quadres», va reblar.

En una altra línia, Illa va demanar a ERC que no es barregin «llibretes ni negociacions» de cara a la investidura de Pedro Sánchez després de la situació viscuda a Barcelona, en què la candidatura republicana ha quedat exclosa de l'alcaldia.

Salvador Illa va fer una bona valoració dels resultats socialistes a les municipals, ja que el PSC governarà en 89 alcaldies i formarà govern a 46 municipis. Això significa, segons Illa, que un 58,5% de la població de Catalunya tindrà un govern municipal amb les idees dels socialistes presents. En 25 municipis han pactat amb Junts per Catalunya, dels quals en dos ocupen l'alcaldia (Senterada i Cunit); i en 19 amb ERC (la Selva del Camp i Abrera, i compartida amb comuns a Castell-Platja d'Aro i Castelldefels).