El desencís i una campanya confusa, claus per a l’abstenció a Manresa

Una vintena de veus consultades per Regió7 apunten motius locals i de política nacional per a la baixa participació el 28-M

Un veí votant al seu col·legi electoral de Manresa durant les eleccions del 28 de maig | ARXIU/MIREIA ARSO

Un veí votant al seu col·legi electoral de Manresa durant les eleccions del 28 de maig | ARXIU/MIREIA ARSO / Arnau Valverde

Arnau Valverde

Arnau Valverde

Desencís amb la política local i nacional i incapacitat de les candidatures per transmetre d’una forma creïble el seu projecte de ciutat són els motius més recurrents que una vintena de veus del teixit social i cultural de la ciutat consultades esgrimeixen per explicar la gran abstenció que hi va haver a Manresa en les eleccions municipals del 28 de març.

Les eleccions municipals a Manresa van tenir més del 50% d’abstenció | ARXIU/MIREIA ARSO

Les eleccions municipals a Manresa van tenir més del 50% d’abstenció | ARXIU/MIREIA ARSO / Arnau Valverde

Menys de la meitat del cens, el 48%, va sortir de casa per anar a votar diumenge passat. L’abstenció a Manresa va superar la de les capitals de comarca de la Catalunya cetral, la dels municipis de l’entorn i la mitjana catalana i espanyola.

Per què a Manresa hi va votar menys gent que a la major part de Catalunya? Regió7 ha preguntat a veïns, empresaris, entitats i associacions de la ciutat per què creuen que es va donar aquesta situació.

Una campanya poc atractiva

Alguns dels enquestats apunten al desenvolupament de la campanya electoral i a com la van encarar els partits. «La campanya tampoc ha estat molt fratricida, però aquest discurs que el govern defensa tot el que ha fet i en fa bandera i l’oposició ho critica tot per sistema, crec que és poc atractiu», apunta Antoni Daura, president de la UBIC de Manresa, que també considera que el fet que la gent esperés resultats semblants també ha pogut influir en la baixada de participació.

També ho ha relacionat amb la campanya Antoni Erro, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa. «Hi ha hagut una campanya una mica més agra» que en comicis anteriors, assegura, que creu que això s’ha pogut traslladar als votants en forma de desencantament.

A més, també apunta que els manresans també veuen el seu municipi i, per tant, els seus polítics, d’un color predominantment gris. «Crec que no hi havia una opció política que convencés molta gent perquè faltava que els partits tinguessin un programa propi o que l’haguessin explicat millor. Les opcions polítiques no van transmetre bé el seu projecte de ciutat», apunta la presidenta de la Cambra de Comerç, Sílvia Gratacós.

Sor Lucía també ha estat crítica amb la campanya i amb les formacions polítiques. «A Manresa ha passat factura la superficialitat de la campanya que han fet els partits», apunta la monja, que ho exemplifica amb el fet que Junts critiqués aspectes de gestió del govern del qual ells mateixos formaven part.

«El vot dels partits que aspiren a la independència ha baixat més a Manresa potser pel desgast que implica governar i l’agressivitat del candidat de Junts amb ERC, quan el mateix candidat i el mateix partit era corresponsable d’aquesta gestió», ha indicat també Jaume Torras, representant de Meandre. Per la seva banda, Francesc Comas, president del Centre d’Estudis del Bages, considera que la campanya «va quedar molt centrada en uns debats que tampoc van agafar tots els aspectes» que poden interessar la ciutadania.

Poca proximitat dels polítics

La poca proximitat dels representants polítics també és un dels aspectes que s’han apuntat com una de les causes de l’abstenció. «La gent de la ciutat no creu en els polítics que tenim», afirma Marina Hosta, presidenta de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família. Hosta creu que no escolten la ciutadania i que no responen les seves necessitats reals. També apunta en la mateixa direcció Carme Carrió, presidenta de l’Associació de Veïns de les Escodines. «La gent no vol macroprojectes a 5 o 10 anys vista, sinó projectes reals que resolguin els seus problemes, i les Escodines en som un exemple», afirma Carrió, que destaca que «la baixa participació demostra que la gent vol un canvi».

«Els ciutadans sovint no se senten escoltats, i fins i tot hi ha vegades que se senten ignorats i menyspreats. Jo podria posar uns quants exemples d’aquesta prepotència política a Manresa, exposa Víctor Feliu, de la Plataforma per la Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran de Manresa. Feliu considera que l’abstenció no reflecteix un sentiment d’apatia de la gent, sinó que és una manera de criticar el funcionament del govern municipal.

Desencís amb la política nacional

La participació va baixar especialment a Manresa, però va anar de baixa de forma general arreu de Catalunya. Les persones consultades per aquest diari creuen que els ciutadans de Manresa també estaven desencantats amb la gestió política del país i, sobretot, amb la dels partits independentistes.

«En veure que no hi ha un rumb polític ben clar, ben definit i que hi ha una divisió entre posicions polítiques que, en principi, la gent no esperava, fa que es generi una sensació de desengany», apunta el president de PIMEC a la Catalunya central, Esteve Pintó. En la mateixa línia l’escriptor Manuel Quinto parla també de «desengany general» perquè «molts dels partits o de les forces polítiques que hi havia s’han començat a desmembrar, han sorgit moltes tendències polítiques i això ha fet que la gent es desorientés».

El també escriptor Llorenç Capdevila ho relaciona directament amb «el desencant que hi ha dins del món sobiranista».

«La gent està desencantada i desmotivada. Es pot sentir defraudada», apunta també Imma Torrecillas, presidenta de l’Agrupació Cultural del Bages, pel que fa a la gestió política i a la resposta de la ciutadania.

Toni Erro, que abans apuntava a la campanya, també relacionava l’abstenció amb el sentiment dels independentistes. «Hi ha un desencant en el sector independentista que ha generat una desafecció important. Això s’ha traslladat a Manresa i aquí s’hi suma el fet que hi ha una part de la ciutadania, entre els quals m’incloc, que sembla que a vegades governi qui governi, a la població se’ns escolta poc», afirma.

A peu de carrer, els veïns de Manresa consultats ahir per aquest diari coincidien que la baixada de participació a Manresa es va donar pel mateix motiu que a la resta del país, pel desencís amb els representants polítics. Posant el focus en l’àmbit local, alguns apuntaven també al desenvolupament de la campanya, ja sigui per voler córrer molt o per no explicar-se suficient, i coincidien que era una forma de crítica o càstig a la política actual.

Independentment de qui governi, l’esperança és el canvi

Les cartes són sobre la taula i ara només falta saber qui pactarà amb qui per formar un govern municipal. Les persones consultades per Regió7 creuen que l’opció més probable és que es reediti el pacte entre ERC i Junts, però tots consideren que hi ha d’haver canvis en la gestió del govern, tant sigui pel que fa als partits que n’han de formar part, o bé de les maneres de fer.

«Tot apunta a un ERC-Junts, però a mi m’és igual. Jo vull que els que governin escoltin la gent i treballin per la ciutat de forma seriosa», afirma Toni Erro. En la mateixa línia, Esteve Pintó assegura que, «sigui el que sigui, han de ser unes persones que no pensin en el partit i pensin en la ciutat».

Marina Hosta apunta a la necessitat de tenir una oposició forta perquè considera que amb el pacte ERC-Junts que hi havia fins ara no ha existit i això ha estat un problema per a la ciutat.

Sílvia Gratacós apunta a reeditar el pacte però a sumar-hi més forces per fer un projecte més transversal i «que tirin endavant els projectes que hi ha en curs» però «que excloguin les opcions d’ultradreta».

«Jo no sé els pactes que han de fer, però que siguin conscients que estem en una situació que cal revertir i buscar que el ciutadà se senti partícip del govern municipal», apunta Francesc Comas, que creu que ERC i Junts tornaran a governar conjuntament en ser les forces més votades. Altres, com sor Lucía Caram, també creuen que els dos partits formaran govern, però dubta que sigui positiu. «Si s’han odiat durant la campanya, no crec que s’estimin durant el mandat», ha dit Caram.

Eugènia Vilaró, d’E-Vila, considera que Manresa necessita una opció política «que estigui a favor dels empresaris i que tingui ganes de fer créixer el territori», i en aquest sentit assegura que «tal com està la situació, sembla que anem per bon camí.

Tot i això, algun dels consultats proposa alternatives poc comunes al govern que es preveu més probable. És el cas de Jaume Torras, de Meandre, que considera que «el que seria millor seria que es fes una coalició amb els perfils més preparats de cada partit». En tot cas, com que ho veu poc probable, demana una coalició d’esquerres que apostés pels objectius de la seva entitat.

Subscriu-te per seguir llegint