Veserkal és una empresa de Puig-reig que dissenya i fabrica màquines pel sector alimentari: per a la indústria càrnica, pel sector làctic, per a peix i marisc, pastisseria industrial, i ara comença a entrar en el camp de les fruites i hortalisses. Són especialistes en disseny i solucions a mida, tal com explica Josep Cinca, CEO de l'empresa

Com va néixer l’empresa i com s’ha anat expandint?

Tesi Industrial Europa, Veserkal, va néixer el 1996. Vam començar treballant en la robotització i automatització de sistemes de dosificació de productes de maquinària tèxtil. Quan el sector tèxtil va començar a decaure, vam entrar all sector agroalimentari, aplicant tècniques de la indústria tèxtil a un sector que s’estava començant a automatitzar. A principis del 2000, el negoci anava molt associat a una empresa capdavantera en fabricació de maquinària industrial de pesatge i etiquetatge. Amb l’arribada de la crisi, als voltants del 2007, vam començar a diversificar el negoci i obrir-nos a nous clients.El 2014 vam crear la marca i la imatge de Veserkal, que ens ha permès un millor posicionament al mercat i optimitzar l’estratègia comercial i de màrqueting.

Es tracta de disseny i maquinària a mida, per exemple per a quins clients treballen i què troben a Veserkal?

Treballem principalment per la indústria alimentària, des de grans empreses fins a petits fabricants. Arribem a tot tipus de clients perquè troben en nosaltres una empresa que els donemsolucions a mida a les seves necessitats d’automatizació; que som flexibles; i que els proporcionem equips de qualitat, que donen el rendiment desitjat. Oferim equips i solucions que altres empreses fabricants de maquinària no fan, a nivell de flexibilitat i adaptabilitat a les necessitats de cada client.

A part de dissenyar i fabricar també instal·len i fan el manteniment i servei tècnic al client...

Sí, la instal·lació i posta en marxa dels equips, així com el servei post-venda és clau en aquest tipus d’indústria. Es tracta de maquinària que requereix un seguiment i posta a punt exhaustius perquè no provoqui parades de producció o problemes en el processat dels productes.

Quin és el seu mercat?

Actualment la major part de la nostra facturació prové del mercat català i espanyol, però l’exportació va guanyant importància, superant ja el 20% de la nostra facturació. La previsió és que l’exportació segueixi augmentant, sobretot a Europa, però també tenim alguns clients al Marroc, Argentina i Xile.

I el valor afegit que aporten?

Com diu el nostre lema (the solution), el nostre principal valor afegit és la flexibilitat a l’hora d’adaptar les nostres màquines a les necessitats concretes de cada client. També en el disseny d’automatitzacions totalment noves en un temps relativament curt.

L’empresa ha anat creixent i també la plantilla. Quants treballadors tenen?

Som unes 55 persones, però és una plantilla no és del tot estable perquè al fer solucions a mida sempre depenem de les necessitats dels clients. Gran part de la plantilla és estable i en tenim una petita part de temporal, per cobrir les èpoques de més demanda.

Aquesta expansió els ha portat també a canviar de nau, i això els ha fet tenir una referència bacària. BBVA els ha ajudat amb el finançament?

Sí, en els darrers dos anys hem fet una gran inversió per poder fer un pas endavant en el creixement de l’empresa. Una part important ha estat el canvi de seu, que ens ha permès millorar molt les condicions de treball i poder ampliar la capacitat de producció. I també s’ha fet una gran inversió en la contractació de nou personal. Inversió que hem pogut fer gràcies al suport d’entitats bancàries, com per exemple el BBVA.

Què han trobat en BBVA, en què més els ajuda?

Una de les coses que més valorem de BBVA és l’esforç que han fet per oferir-nos els productes financers que més s’adapten a les nostres necessitats de creixement. I també, tot el suport que ens donen en la gestió financera de les exportacions.