Robots que faran la feina dels humans, màquines que prendran decisions per elles mateixes... Les noves tecnologies s’obren pas a marxes forçades en tots els àmbits de la societat. Un fet que ja s’ha produït en altres moments de la història però que sembla que ara va més ràpid i tindrà un abast més ampli que mai. Segons els teòrics, ens trobem a les portes de la quarta Revolució Industrial, una revolució que canviarà no només el conjunt de l’economia sinó també la manera de treballar, de viure i de consumir. Si al segle XVIII va ser la màquina de vapor, a principi del XX l’energia elèctrica i a final d’aquest mateix segle l’electrònica, ara les tecnologies que impulsen tots aquests canvis parlen de conceptes com la connectivitat, la Internet de les coses, la robòtica o la intel·ligència artificial.

En l’àmbit estrictament productiu, tot això es tradueix en l’impuls de la Indústria 4.0, una indústria altament tecnològica, automatitzada i connectada. En el camí cap a la Indústria 4.0, Catalunya juga un paper capdavanter a Europa, fent valer la seva tradició i el pes del sector industrial. Malgrat tot, el desconeixement encara és gran fins i tot entre els professionals del sector.

Informació al poder

El pas de la indústria tradicional a la Indústria 4.0 comporta un seguit de canvis tecnològics que de mica en mica les empreses hauran d’anar incorporant. Però, de quins canvis estem parlant? Pau Feliu, director tecnològic de l’empresa bagenca Maccion, proveïdora de solucions tecnològiques per a la Indústria 4.0, els descriu fent una analogia amb el sistema nerviós humà. “La nova indústria ha de treballar des dels sentits i prendre decisions a curt termini.

Cal sensoritzar i digitalitzar per rebre els inputs a temps real, si alguna cosa crema a la fàbrica, he de sentir l’escalfor”. Per aquest motiu, connectivitat, informació i temps real són elements clau en la Indústria 4.0. I, per aconseguir-ho, cal digitalitzar tots els processos de producció i connectar la maquinària amb els operaris, els materials i els processos.

D’aquesta manera, es guanya eficiència, flexibilitat i, sobretot, capacitat de decisió a partir d’informació disponible en el mateix temps que es produeix. “La informació ha de tenir un sentit ascendent: des de planta als sistemes de presa de decisions. Actualment es prenen les decisions a partir d’unes planificacions o prediccions que no sempre concorden amb el que està passant realment a planta”, explica Feliu.

“Hi ha la falsa creença que implementar solucions d’Indústria 4.0 suposa una gran inversió”

És, per tant, una revolució que afecta el conjunt de l’empresa industrial, des de la producció fins a la direcció, i que inevitablement donarà lloc a l’aparició de nous perfils professionals, nous serveis i també nous models de negoci. Entre els principals avantatges que comportarà, hi ha la possibilitat de produir sèries més curtes i personalitzades, aconseguir indústries més eficients i sostenibles i guanyar rapidesa en el procés de producció.

I serà molt costós per a les empreses fer aquesta transició?

Segons Pau Feliu, “hi ha la falsa creença que implementar solucions d’Indústria 4.0 suposa una gran inversió”. En aquest sentit, ell aposta per “repartir les inversions en diverses fases d’implementació, amb subsistemes modulars que es puguin connectar entre si”. Feliu recomana optar per “sistemes d’informació flexibles en la captació d’informació, amb una instal·lació senzilla que garanteixi la viabilitat d’escalar el sistema a altres fàbriques o plantes, i amb possibilitat de connectivitat amb altres sistemes ja existents a l’empresa”.

Les 9 tecnologies clau

El Big Data (gran volum de dades), la Robòtica (robots autònoms, flexibles i col.laboratius), la Simulació (en 3D per validar programacions i planificacions abans d’executar-les), la Integració horitzontal i vertical de sistemes (cohesió entre fabricants i proveïdors i clients), la Internet de les coses (cada cop més dispositius connectats), Ciberseguretat (protecció dels sistemes informàtics), el Núvol (cada cop més informació al núvol virtual), la Impressió 3D (produccions personalitzades al lloc), i la Realitat augmentada (actuacions a distància, sense desplaçaments i al moment).

La recomanació és clara: no us quedeu enrere, tots hem de fer passos cap a aquesta Indústria 4.0, el que no els faci no té la seva continuïtat i el seu futur garantit! Des dels Col·legis professionals, i més concretament els que componem la Intercol·legial Tècnica, ajudarem i col·laborarem perquè tots puguem fer aquests passos, ja que els professionals tècnics en són una peça clau, tant per impulsar els canvis com per gestionar-los.

La Indústria 4.0 augmentarà el nombre de treballadors amb perfil tècnic fent feines de suport en detriment dels convencionals operaris de planta, que ara passaran a ser tècnics polivalents amb força competències transversals.

Compteu amb els Col.legis professionals per afrontar tots aquests canvis i aquestes competències!