L’empresa Espiracle, ubicada al polígon industrial Pla del Mas, de Sallent, és una empresa dedicada al desenvolupament i fabricació de components i productes del sector plàstic.

Quina és l’activitat principal de l’empresa?

Ens dediquem a la fabricació de components i productes dins del sector del plàstic i englobem totes les fases que això comporta: disseny conceptual, disseny d'estil, enginyeria de producte, fabricació de prototips, gestió de la fabricació de motlles i utillatges, injecció de plàstic, muntatge i verificació. Aquest procés també inclou el desenvolupament i subcontractació d'aquells components i utillatges d'altres sectors que els nostres mitjans no ens permeten produir.

Productes amb el disseny i el desenvolupament a mida de les necessitats dels clients, oi?

El disseny i desenvolupament de producte, així com les solucions clau en mà, van ser el nostre origen com a empresa i el que ens ha ajudat a créixer a nosaltres i, en certa mesura, els nostres clients. Són clients amb qui col·laborem des de fa anys i les sinergies que s'han creat han estat enriquidores per a tots dos. No entenem una altra manera de treballar conjuntament.

Per a quins sectors treballen?

Principalment treballem en tres sectors: el sector d'embalatge flexible per a líquids (bag in box), en què desenvolupem solucions en sistemes de tancament i vàlvules per a l'emplenament i buidatge; el sector del transport, en què desenvolupem accionaments d'emergència i altres components plàstics; i el sector elèctric, en què col·laborem en el desenvolupament de proteccions per a lluminàries LED i sobretensions. A part, treballem en altres sectors de packaging, piscines i complements, conduccions de gas, etc.

Tenen experiència en els sectors més exigents gràcies als equips necessaris de què disposen per a la transformació de plàstics tècnics. Quin és el valor afegit que els seus productes aporten al mercat?

Avui en dia no n'hi ha prou amb subministrar components, ja que els clients esperen quelcom més. A Espiracle posem el nostre know how al seu servei per col·laborar estretament en el desenvolupament dels productes i assumir-ne responsabilitats. Això vol dir implicar-se des del principi, fer propostes innovadores i que millorin les solucions existents i, a partir d'aquí, es comença a generar valor afegit.

A quin mercat venen?

Fins fa uns mesos la nostra facturació es dividia a parts iguals entre el mercat català i la resta de la Península. Malgrat això, els productes que fabriquem per als nostres clients acaben majoritàriament arreu del món, ja que són empreses amb un gran volum d'exportació. Per altra banda, ara com ara estem treballant per internacionalitzar l'empresa amb una línia de producte propi dins del sector de l'envàs flexible i ja hem fet els primers avenços amb clients de Suècia, Itàlia i recentment dels EUA.

Una bona projecció que s’ha anat assolint amb els anys. Quina és la trajectòria de l’empresa i com ha evolucionat?

Com moltes petites empreses vam començar amb molt poc i, focalitzant els nostres esforços a donar servei als clients, hem anat creixent any rere any tot i les adversitats. Al principi oferíem servei de disseny i desenvolupament, mentre que la fabricació la feien els nostres col·laboradors. A mesura que anàvem creixent incorporàvem els processos a la nostra estructura. Recentment hem traslladat les instal·lacions d'un edifici de 750 m² al actual de 1.700 m² i 1.000 m² de pati per a serveis perifèrics de producció.

Quants treballadors té actualment Espiracle S.L.?

La plantilla d'Espiracle la formen 9 persones. Totes compromeses amb la vocació de servei i coneixedores de la importància del correcte desenvolupament de la seva feina per tal de poder tirar endavant conjuntament aquest projecte.

El moment actual és bo per al seu sector?

Sembla que hi ha hagut una certa reactivació dels sectors industrials en general i, en certa manera, conseqüència del sector de l’automòbil. Però en un món canviant com el que tenim, cal ser prudent, mirar sempre més enllà i tenir cintura per adaptar-se als canvis.

Teniu alguna nova inversió entre mans?

Sí. Com hem comentat, tenim en procés la línia de producte propi, que suposa una inversió important econòmicament i en dedicació.

Innovar és clau. Per tirar endavant projectes compteu amb el suport de BBVA? Per què?

El BBVA, a través dels seus gestors, ens ha donat suport a tots els projectes d'inversió que els hem plantejat i sempre ens ha mostrat una actitud oberta a col·laborar. Tenim el convenciment que aquesta col·laboració es mantindrà al llarg dels anys i podrem seguir creixent amb el seu suport.