10 de desembre de 2008
10.12.2008
Congrés dels Diputats

Zapatero retreu al PP que votés amb ERC al Senat amb l'únic objectiu de desgastar el seu govern

10.12.2008 | 11:27

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha acusat el PP d'actuar en política motivat tan sols per desgastar el govern en comptes de fer-ho en favor de l'economia, l'ocupació i les famílies. En la resposta que ha donat a Mariano Rajoy a la sessió de control del Congrés dels Diputats, Zapatero ha recordat que en la votació dels vetos als pressupostos del Senat que va tenir lloc dimarts els populars van votar el veto d'ERC en un acte 'd'incoherència i de política que els reflecteix d'una manera clara'. 'Donen el seu vot als que demanen el vot contra els pressupostos per no respectar el finançament autonòmic i l'Estatut de Catalunya', els ha retret.

Zapatero ha fet aquestes manifestacions després que els populars donessin suport al veto d'ERC al Senat i forcessin d'aquesta manera el retorn dels pressupostos generals de l'Estat al Congrés, on s'aprovaran de nou amb els vots del PSOE, el PNB i el BNG. El vicepresident econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, ja va reaccionar ahir a aquesta maniobra recriminant als populars que poques hores després d'atacar durament el diputat d'ERC Joan Tardà per les seves manifestacions en un acte en contra de la Constitució donessin els seus vots als republicans amb l'objectiu de 'desgastar el govern'.

Rajoy: 'Zapatero és sinònim d'atur'

El president espanyol ha tornat a fer servir aquest argument des del Congrés quan Mariano Rajoy l'ha acusat d'haver 'enganyat els espanyols' sobre la crisi i li ha demanat que retiri els pressupostos generals de l'Estat, que el propi Solbes va admetre que estan 'desactualitzats' i superats per la situació econòmica. Rajoy ha afirmat que quan el PP va governar va situar l'atur a la meitat del nivell actual i que Zapatero 'és sinònim d'atur'. El líder del PP ha afirmat que els pressupostos generals de l'Estat són 'mentida'.

Zapatero ha posat sobre la taula el pla d'estímul de l'economia i l'ocupació aprovat fa algunes setmanes i, en canvi, ha afirmat que el PP 'no té pla, ni idees, ni propostes'. A més, ha recordat que la taxa d'atur més baixa de la història s'ha produït amb el seu govern en la legislatura passada, el 8,3%. El president espanyol també ha fet referència a la situació interna del PP quan ha recomanat a Rajoy que si vol parlar de 'confiança', és millor que 'procuri donar-ne als seus' perquè 'segurament serà molt més raonable per a vostè'.

Defensa el sistema educatiu

Zapatero també ha respost aquest dimecres les preguntes de la diputada d'UPyD Rosa Díez, que ha assegurat que la política educativa del seu govern 'té efectes regressius i fomenta i contribueix a la desigualtat entre els espanyols'. Díez ha atorgat un 'enorme suspens' a la qualitat de l'educació i ha demanat a Zapatero que apliqui l'article 150.2 de la Constitució per homogeneïtzar les competències de les Comunitats Autònomes.

Zapatero, en canvi, ha destacat l'acord assolit amb les Comunitats Autònomes per a la reducció de l'abandó educatiu, 'que té com a objectiu fer que 570.000 joves tornin a estudiar fins al 2012' i que té un pressupost de 121 milions d'euros. Segons Zapatero, el sistema educatiu espanyol és 'molt equitatiu' i 'ha superat proves molt dures amb recursos econòmics limitats'.

El president espanyol també ha recordat que el seu executiu ha incrementat un 20% les beques en l'anterior legislatura, i ha augurat que els resultats de la política educativa del seu govern 'donaran els seus fruits a mitjà termini'.

Fre de la morositat

Zapatero també ha respost una pregunta del portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, que li ha reclamat que modifiqui la Llei de Morositat per posar fre a aquest fenomen. Duran ha recordat que els retards en el pagament originen el 25% dels tancaments empresarials i que actualment el retard mitjà del pagament entre empreses és de 94 dies, i el de l'Administració és de 144 dies. El portaveu de CiU ha apuntat que l'objectiu de CiU és situar aquest termini en un màxim de 30 dies i ha recordat que cal agilitzar la tramitació judicial del pagament de deutes.

El president espanyol, que ha recordat que la modificació de la Llei de Morositat s'ha de fer en el context de les actuacions de la UE, ha destacat que l'administració espanyola porta anys fent un 'important esforç' per reduir els terminis de pagament i lluita també perquè la liquiditat arribi a les empreses.

A més, segons Zapatero, també s'ha 'reforçat intensament' l'ICO per obrir noves línies de finançament a favor de les empreses, i ha destacat aquest dimarts, a instàncies de CiU, el Congrés va aprovar una moció que 'ens obliga a seguir avançant en la reducció de terminis de pagament de l'Administració de l'Estat i els seus organismes dependents'. 'Seguirem en aquest camí i estic segur que podrem treballar amb la majoria dels grups i en particular amb el seu', ha dit a Duran.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Loteria del Nen 2017

Comprovar Loteria del Nen

Segueix la informació de la Loteria del Nen. Comprova els números premiats amb el nostre widget de la Loteria del Nen.

 
Widget Loteria de Nen

Emporta't al teu web, al teu escriptori o al teu iGoogle els resultats de la loteria de Nadal i la loteria del Nen. Descarrega-t'ho

 
Enllaços recomanats: Premis cinema