'Aixó trasllada una percepcio de la justicia molt preocupant a la ciutadania', ha dit i ha afegit que no el preocupa gens què passarà al judici que comença el 8 de gener i en què se'ls jutja per desobediència a causa de les reunions amb la il·legalitzada Batasuna l'abril de 2006.

El lehendakari Ibarretxe seurà al banc dels acusats del Tribunal Superior dos mesos justos abans de les pròximes autonòmiques basques per haver rebut Arnaldo Otegi l'abril del 2006. El lehendakari diu que té la 'consciència tranquil·la' i que ho tornaria a fer i ha recordat que estava en el seu programa electoral reunir-se i parlar amb tothom per aconseguir la pau. Ibarretxe ha dit 'no he conegut aquest pais en pau però no podem perdre l'esperança'. 'Si en altres llocs ha estat possible la pau perquè no en el Pais Basc', ha afegit. Segons Ibarretxe la politica penitenciaria no pot ser a la carta sinó que ha de ser un compromís amb els drets humans 'també amb els drets de les persones que han comès delictes horribles', ha dit. 'S'han de respectar escrupolsament els drets humans per aconseguir la pau', ha afegit i ha recordat que 'és un dret de la Constitució Espanyola que els presos puguin complir les seves condemnes a prop del seu lloc d'origen'. En aquests sentit ha parlar del fet que 100 presos d'ETA hagin reclamat una solució dialogada al conflicte'

Ibarretxe ha dit que hi ha una especulacio excessiva del que passa a ETA i 'ETA ha de fer només una cosa que és desaparèixer de les nostres vides' ja que 'quan debatem sobre ETA ens col·loquem a l'abisme', ha assegurat el lehendakari. 'L'única afirmacio que val és ETA kanpora que vol dir ETA fora', ha afirmat. Ibarretxe ha recordat que tots els presidents espanyols, hagin dit el que hagin dit, han parlat i negociat amb ETA, cosa que no ha fet mai cap lehendakari i ha dit que 'els politics som expertos en dir no amb rotunditat i fer exactament el contrari i això ens allunya dels ciutadans', ha assegurat. Pel que fa a ANV, Ibarretxe ha dit que no es pot legalitzar i il·legalitzar un partit als jutajs sino a les urnes. 'Cal que ANV sigui expulsat dels ajuntaments pels votants', ha dit i 'el que el que cal és qualificar els atemptats d'ETA com assassinats que és el que són', ha afegit.

Quant a les relacions entre PNB i Euskoalkartasuna Ibarretxe les ha qualificat de cordials 'com amb qualsevol altre partit' i pel que fa a les relacions amb Rodríguez Zapatero, Ibarretxe ha insistit que en el terrent personal són correctes però no tant en l'àmbit polític i ha qualificat d'inadmissible que el president espanyol estigués disposat a parlar amb ETA dels mateixos temes que no vol tractar amb el govern basc. Pel que fa a a les relacions amb el govern espanyol, Ibarretxe ha dit que en aspectes relacionats amb la crisi o amb el dia a dia cal arribar a acords des d'un punt de vista economic i social.

Ibarretxe ha confessat que pensa poc en les eleccions que s'han de celebrar el pròxim mes de març i ha dit que tres mesos en l'actualitat és com 400 anys a l'Edat Mitjana fet referència a què en aquest temps poden passar moltes coses.