El cap de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, ha qualificat avui de "bona notícia" el respatller del Tribunal Constitucional txec al Tractat de Lisboa perquè acosta el moment "tan desitjat, tan esperat i tan convenient" del seu engegada, en la qual Espanya tindrà un paper "determinant".

Zapatero ha realitzat aquesta valoració acompanyat del primer ministre de Finlàndia, Matti Vanhanen, qui ha acudit a la Moncloa per a conèixer de primera mà les prioritats de la Presidència espanyola de la UE, que començarà el pròxim 1 de gener.

Serà aquesta Presidència l'encarregada d'aplicar el Tractat i ambdós han destacat la gran responsabilitat del Govern espanyol, perquè, com ha assenyalat Zapatero, "el principi és la meitat de les coses".

Vanhanen ha coincidit amb la seva opinió i ha estimat que a Espanya li tocarà dissenyar una "nova cultura política".

Per primera vegada haurà de conviure amb els nous càrrecs institucionals de la UE -el president permanent i el nou Alt Representant per a la política Exterior- i "el primer té una gran responsabilitat", ja que els procediments que estableixi perduraran dècades, ha manifestat.

Tot i que serà el president permanent el quepresideixi el Consell Europeu, el dirigent finlandès s'ha mostrat convençut que serà la Presidència semestral de torn la que hagi d'organitzar els treballs i dur les propostes a les reunions, amb el que el seu lideratge estarà garantit.

Zapatero ha subratllat que el Tractat de Lisboa inaugura una "etapa de gran responsabilitat política" per a la UE, ja que els governs dels Estats membres han dit als seus ciutadans que fomentarà aquest text la governabilitat, l'eficàcia i la unitat europea.

Avui té intenció d'analitzar amb Vanhanen els candidats per als nous càrrecs i també les prioritats de la Presidència espanyola, entre les quals ha citat la recuperació econòmica i de l'ocupació i l'aplicació dels acords de la Cimera de Copenhaguen contra el canvi climàtic.

Ha recordat també l'objectiu espanyol de subscriure un nou acord transatlàntic amb Estats Units, una aliança estratègica amb Rússia i acords d'associació amb la regió llatinoamericana.

Zapatero ha recordat que Finlàndia també pateix la recessió, però ha elogiat la seva economia basada en la innovació i la seva aposta per les energies renovables i ha destacat les bondats d'aquest model.

Per la seva banda, Vanhanen ha mostrat el seu suport als objectius espanyols i ha posat l'accent en la necessitat que durant el primer semestre de 2010 Espanya fomenti en la UE polítiques d'estalvi energètic i de suport a les renovables.

Encara que el seu país no pateix la pressió del fenomen migratori, ha assegurat que el seu govern serà solidari i donarà suport les iniciatives que engegui Espanya, que ha liderat aquests debats europeus en aquesta matèria.

Ha garantit també el seu respatller a les polítiques centrades en el Mediterrani.