Els jutges del Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPIY) van suspendre avui el judici l´ex capdavanter serbobosni Radovan Karadzic fins que decideixin si l´imposen un advocat defensor, com vol la fiscalia, o li concedeixen més temps per a preparar la seva defensa, com exigeix l'acusat.

Els magistrats comunicaran "aquesta setmana" i per escrit les mesures que van a prendre per a salvar l´"impasse" que ha provocat Karadzic al negar-se a estar present en el judici, excepte en vistes preparatòries, com la celebrada avui.

Després de l'audiència d'avui ha quedat clar que la imposició d'un advocat d'ofici a l'acusat suposarà, si més no, "uns mesos" de retard al judici, que va començar el passat 26 d'octubre.

En les tres vistes celebrades fins a ara, els fiscals van exposar les seves al•legacions inicials, però fins que es determini com seguir amb el procés, no començaran a cridar als testimonis, la qual cosa estava previst que ocorregués en la sessió de matí, que finalment ha estat anul•lada.

Karadzic, que segueix obstinat en defensar-se a si mateix i que se li respecti costi el que costi aquest "dret fonamental", ha estat avui clar amb els jutges.

Per a l'acusat de crims de guerra, "la solució més ràpida, barata i fàcil" és que els jutges li concedeixin els deu mesos addicionals de temps que demana per a acabar de preparar el seu defensa.

"He de veure la totalitat de la documentació per a poder sistematitzar", va mantenir Karadzic, que va puntualitzar que prepara el seu defensa "de forma cronològica".

L'acusat va culpar a la fiscalia de la situació en la qual es troba, ja que "m'han tingut nou mesos en detenció sense lliurar-me un document i solament a partir de maig he començat a rebre'ls".