Els segrestadors de "l´Alakrana" han fet desembarcar del vaixell a tres dels tripulants amb l'amenaça de dur-los a Somàlia per a lliurar-los als familiars dels pirates detinguts a l´Estat espanyol, com una nova mesura de pressió en les negociacions que es duen a terme per a alliberar el pesquer.

Així ho han confirmat del Ministeri de Defensa, de la Confederació Espanyola de Pesca (CEPESCA) i familiars de la tripulació.

El trasllat dels pescadors ha tingut lloc després que aquesta matinada els pirates llancessin tirs a l'aire i una granada a l'aigua, en direcció a la fragata espanyola que vigila de prop"l´Alakrana".

No hi ha hagut víctimes i el Ministeri de Defensa considera que es tracta d'una nova mesura de pressió a familiars, Govern i armadors en les negociacions que es porten a terme per a l'alliberament del vaixell.

Pablo Costes, un dels tripulants de "l´Alakrana", ha confirmat telefònicament a la seva esposa, Silvia Albés, poc abans de les 10.00 hores, que els pirates han traslladat a tres dels mariners del pesquer a Somàlia.

Segons ha explicat Albés , els pirates reclamen l'alliberament dels dos detinguts que es troben a Madrid i al vaixell es viuen moments de "preocupació i desesperació", ja que han estat advertits que si no es donen passos "seguiran enduent-se a altres membres de la tripulació".

Costes ha informat a més que no tenen aigua potable al "Alakrana" i que els membres de la tripulació es troben separats entre si, el que fa que "la por sigui cada cop més gran".

La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, i la titular de Defensa, Carme Chacón, han enviat un missatge de "tranquil·litat" a les famílies dels 36 tripulants.

De la Vega ha assegurat que l'Executiu fa "tot" el que està en la seva mà per a assolir "al més aviat possible" l'alliberament dels mariners, i Chacón ha recordat que hi ha dues fragates espanyoles albirant el pesquer.

A més dels mitjans navals, segons ha explicat en declaracions a Telecinco recollides per EFE, l'avió de patrulla marítima P3-Orión està vigilant el vaixell i hi ha "altres elements militars" disponibles de l'Operació Atalanta. "No descartem cap opció, però no posarem en perill la vida dels tripulants", ha assegurat.

Presidència del Govern ha convocat en el Palau de la Moncloa una reunió de la comissió de coordinació que segueix el segrest de "l´Alakrana", i els responsables de les dues principals associacions de vaixells congeladors i pesquers, ANABAC i OPAGAC, té previst reunir-se amb el secretari d'Estat de Defensa, Constantino Méndez, per a analitzar la situació.

Segons les fonts de CEPESCA, ni els mitjans militars que vigilen el vaixell ni els negociadors a la zona s'han adonat dels incidents registrats en el vaixell -els tirs i la granada-, pel que els pirates han obligat a membres de la tripulació a trucar a les seves famílies per a informar-los de l'amenaça.

Tot i que no hi ha hagut danys personals, la situació ha estat "d´angoixa". Des del PP, el diputat Arsenio Fernández de Mesa ha exigit al Govern que "corregeixi" la seva política per a resoldre el segrest del pesquer que mantingui permanentment informats als familiars, que estan vivint en la incertesa.

Al seu judici, és "tremendament greu" que els pirates estiguin intentant "fer xantatge" al Govern per a aconseguir que siguin alliberats els seus dos companys detinguts.