El Tribunal Penal Internacional per l'antiga Iugoslàvia (TPII) ha imposat avui a l'exlíder serbobosnià Radovan Karadzic un advocat d'ofici i ha ajornat el judici, que ell boicoteja, fins l'1 de març per que el nou lletrat prepari el cas.

La decisió de la sala assenyala que no es pot esperar de "cap advocat, ni tan sols el més experimentat i eficient", que pugui ajudar l'acusat sense un temps de preparació "suficient".

El judici a Karadzic va començar el passat 26 d'octubre, però l'acusat no va comparèixer argumentant que no havia tingut temps suficient per preparar la seva defensa.

Abans d'adoptar aquesta actitud, el TPII va rebutjar dues mocions de Karadzic en què demanava deu mesos més per estudiar tots els materials de l'acusació i així poder personar-se a la sala defensant-se a si mateix.

Els jutges del TPII van advertir a Karadzic des del primer dia del judici que, si persisteix la seva absència, li assignarien un advocat d'ofici.

Dimarts passat es va celebrar una vista en la qual els jutges van escoltar les preferències de la Fiscalia i de Karadzic sobre com seguir amb el judici.

Mentre que els fiscals es van mostrar partidaris que se li assignés un advocat d'ofici, Karadzic va seguir reclamant més temps per preparar-se.

L'expresident de la República serbobosniana de Srpska està acusat de crims de guerra i lesa humanitat presumptament ocorreguts durant la guerra de Bòsnia (1992-1995).

Els càrrecs de genocidi a què s'enfronta es refereixen a la matança de gairebé 8.000 musulmans homes a la ciutat bosniana de Srebrenica i a la mort d'uns 12.000 civils durant el setge de Sarajevo.