Demà es compleix el 20 aniversari de la caiguda del Mur de Berlín. En aquestes dues dècades hem canviat molt. Amb nosaltres han canviat els nostres hàbits de consum, d'oci, etc.

Llavors el ball de moda a la península era la lambada, avui Shakira i els seus malucs marquen la pauta amb "La lloba". "El Péndulo Foucault" d´Umberto Eco va ser l'èxit editorial; avui ho és la saga "Millenium", del suec Stieg Larsson.

En l'àmbit esportiu, nous talents han pres el relleu d'aquells que triomfaven fa 20 anys. En tennis, Arantxa Sánchez Vicari arrasava a les pistes de tot el món; ara ho fa Rafa Nadal.

En 1989 moria Fernando Martín, primer espanyol que va jugar a la NBA. Actualment, Pau Gasol és una de les estrelles de la lliga nord-americana de bàsquet, en la qual també s'obren pas altres jugadors com el seu germà Marc, Rudy o Calderón.

Els canvis socials viscuts en aquesta època han estat molt grans. Fa 20 anys les primeres dones ingressaven a l'Exèrcit; avui tenim a una dona, Carme Chacón, com a ministra de Defensa.

La tecnologia, per la seva banda, s'ha convertit en un element imprescindible en les nostres vides. Els primers i rudimentaris mòbils feien acte de presència el 1989; en l'actualitat ningú pot viure sense el seu telèfon sense cables amb connexió a Internet, MP3, càmera de fotos…

I la Casa Real? Doncs el príncep Felipe, que llavors sortia amb una jove anomenada Isabel Sartorius, és avui un home casat amb una periodista i pare de dues nenes.