La coherència és la millor eina per invertir

Sota el lema "Inversions per a un món millor", celebrem, juntament amb Fundació MAPFRE, una d'aquestes trobades que no podem i no hem de permetre que ens deixin indiferents. Tenim l'obligació de llegar als nostres fills un món millor respecte al que ens van confiar els nostres pares, i aquest és un fet que passa per dir de manera clara als ciutadans quines són les empreses que poden fer-ho possible i quines no

per Atala Martín | BeContent

Una de les conseqüències d'aquestes polítiques garantides i compromeses a les quals els ciutadans poden accedir a través dels seus bancs, gestors de fons, asseguradors, etc. són les Inversions Socialment Responsables (ISR). Per parlar-ne hem reunit grans experts internacionals que tenen una visió del món resulta tan humana com esperançadora.

Constanza Consolandi, professora i investigadora de la facultat de Ciències Econòmiques i Socials de la Universitat de Siena, apunta que les inversions responsables són les inversions sostenibles en el temps, perquè sigui entenedor, exactament al contrari del que és una bombolla econòmica. "Les inversions intel·ligents avaluen els riscos i el cert és que les empreses que generen beneficis en molt poc temps impliquen riscos molt alts. Aquest tipus d'empreses són percebudes pels inversors com a volàtils i per això tenen una esperança de vida molt curta. Per contra, aquelles amb menys volatilitat reben el beneplàcit dels seus inversors, que, al seu torn, se senten més còmodes sabent que els seus diners tenen més recorregut i que són més rendibles a la llarga. L'especulació no és acceptable. És així de fàcil”.

Constanza Consolandi Constanza Consolandi - Foto: Álvaro Hurtado - Prensa Ibérica

Un cercle d'actuació amb el qual coincideix Stéphane Prevost, CEO i CIO de La Financière Responsable: “Nosaltres ens devem als nostres clients. Com a gestora de fons, la nostra missió és vetllar pels diners dels que ens confien els seus estalvis. Per la nostra part, és obvi que hem de fer inversions que els permetin guanyar diners. Però, dit això, la nostra feina també inclou el fet d'informar-los que hi ha maneres responsables d'invertir. La diferència és on invertir sí, però també és el com. S'han d'aplicar processos sistematitzats sempre sota el paraigua de la sostenibilitat. Fes mitjana i analitzem el risc de cada producte i, amb això, aconsellem els clients", explica Stéphane.

Stéphane Prevost Stéphane Prevost - Foto: Álvaro Hurtado - Prensa Ibérica

Una opinió que comparteix Javier Garayoa, director general de Spainsif (associació sense ànim de lucre que promou la inversió sostenible), que indica que la responsabilitat inclou el punt de vista de l'inversor, que sol utilitzar diversos enfocaments. Un exemple és l'exclusió, és a dir, quan un inversor evita companyies o empreses que ofereixen productes o serveis que es perceben com a perjudicats: tabac, treball infantil, energies no renovables i altres. Però avui en dia els inversors van un pas més enllà quan assumeixen una visió més holística d'una empresa a l'hora de prendre decisions d'inversió, tenint en compte no només els accionistes, sinó també clients, proveïdors, empleats, la comunitat, etc. En aquest context, la inversió socialment responsable busca maximitzar el benestar mentre obté un retorn de la inversió que és consistent amb els objectius de l'inversor.

Javier Garayoa Javier Garayoa - Foto: Álvaro Hurtado - Prensa Ibérica

Alberto Matellán


"Les empreses amb consciència social van guanyant tracció". D'aquesta manera tan contundent s'expressa Alberto Matellán, que moderava la taula d'experts d'ISR. "El futur proper de les empreses que no són ISR és incert". Matellán, com a economista en cap de MAPFRE Inversión, entén que la majoria de les empreses de fons gestionen els estalvis de les persones i aquest punt no és banal. Si només ens fixem en la part econòmica d'una companyia sense mirar d'una manera més global el seu impacte, estarem davant una visió molt parcial de la seva activitat.

La gent, sap on van els seus diners?

Constanza Consolandi ens dona una resposta molt clara: "No, les persones no saben el recorregut dels seus diners i, a més, no tenen temps per preocupar-se d'això. Però si la pregunta és si és important per a ells, la resposta és que sí. Cada vegada som més conscients de la importància del medi ambient i dels efectes que té en la nostra salut si no el cuidem de la manera adequada. I per desgràcia hi ha una dicotomia entre el que la gent pensa sobre això i les inversions subsegüents que es fan en aquest sentit".

De la mateixa manera, Stéphane Prevost assegura que després de la globalització, la població està conscienciada amb la sostenibilitat, el canvi climàtic, la cura de la biodiversitat... i, per tot aquest moviment, insisteix que és necessari traslladar les preocupacions de la societat cap a les inversions que valoren. En aquest sentit, Javier Garayoa apunta que la millor eina per a la inversió és la coherència i el sentit comú.

Els tres experts coincideixen que per analitzar una inversió és important examinar el seu objectiu. De manera voluntària, cada vegada més empreses generen etiquetes que permeten als inversors conèixer els detalls dels impactes que té en la societat. La conclusió és que la raó de les inversions ISR no tracta de maximitzar el retorn sinó d'obtenir el màxim retorn a llarg termini i tenint en compte criteris ètics.

compartir  
BeContent