Regió7
Calendari Laboral i escolar

Per què se celebra l´1 de maig el Dia del Treball?

Els sagnants orígens d'aquesta celebració es remunten a l'any 1886 als Estats Units

01-05-2017Meneame
Una manifestació de l'1 de maig.
Una manifestació de l'1 de maig.. M.A.M.

REDACCIÓ | MANRESA L'1 de maig és festa, el Dia del Treballador. Però saps per què se celebra aquest dia? I saps la història que hi ha al darrere? Segurament no és tan coneguda, però va ser un episodi sagnant i va caldre una gran lluita de moltes persones per fer possible que existeixi aquest dia festiu al calendari laboral.

Per saber els orígens del Dia del Treballador cal remuntar-se a l'any 1886, als Estats Units. En aquell temps, els treballadors havien iniciat una lluita per aconseguir una jornada laboral de 8 hores. La filosofia era: 8 hores per treballar, 8 per dormir i 8 per la casa.

Fins llavors, l'única limitació que hi havia en alguns Estats era la prohibició de no fer treballar a una persona més de 18 hores seguides sense causa justificada. La multa per fer-ho era de 25 dòlars.

En aquest context, el sindicat amb més força d'aquell moment va decidir que a partir de l'1 de maig de 1886 la jornada laboral màxima seria de 8 hores i va amenaçar la patronal amb una gran vaga si no accedien a la seva petició.

Molts treballadors van aconseguir el seu objectiu amb l'amenaça de la vaga. Els que no ho van aconseguir van iniciar l'avisada vaga l'1 de maig. A Chicago, els enfrontaments entre els treballadors i la policia van ser particularment sagnants i van durar quatre dies.

Els incidents de Haymarket de Chicago


Després de tres dies de vaga, el 4 de maig es va convocar una concentració a la plaça de Haymarket. Per aquell moment, la tensió entre la policia i els treballadors havia arribat a un punt àlgid, després dels violents xocs dels dies anteriors.

Aquesll dia, un artefacte explosiu va esclatar a la plaça de Haymarket, matant un policia. Les autoritats van responsabilitzar del crim als treballadors i més de 30 persones van ser detingudes per les seves idees radicals. Inicialment set van ser condemnads a mort (els que es veuen a la imatge), tot i que finalment tres d'ells van ser condemnats a presó i cinc a la forca.

Tres d'ells eren periodistes, un tipògraf i un altre fuster. En honor a la lluita per la jornada de 8 hores i en record d'aquestes cinc persones, coneguts com 'els màrtirs de Chicago', el 1889 es va declarar l'1 de maig el Dia del Treballador per acord del Congrés Obrer Socialista de la Segona Internacional .

Se celebra l'1 de maig a tot el món?

No. A Estats Units i al Canadà se celebra el Dia del Treball el primer dilluns de setembre. Es va decidir així per desvincular aquesta data del moviment obrer per por que el socialisme arrelés als Estats Units. Posteriorment, Canadà i altres països van prendre la mateixa mesura.