Regió 7 - Pàgina no existeix
eleccions catalunya

Artur Mas

artur mas
artur mas ciuArtur Mas

Nom complet:Artur Mas i Gavarró

Edat:56 anys

Lloc de naixement:Barcelona

Carrera política:

  • Regidor a l'Ajuntament de Barcelona (1987-1995)
  • Diputat per Barcelona al Parlament de Catalunya (Des del 1995)
  • Conseller d'Obres Públiques (1995-1997)
  • Conseller d'Economia i Finances (1997-2001)
  • Secretari General de CDC (2000-2012)
  • Conseller en Cap de la Generalitat de Catalunya (2001-2003)
  • President de CiU (Des del 2001)
  • President de la Generalitat de Catalunya (Des del 2010)
  • President de CDC (Des del 2012)

WebCiU webArtur Mas twitter facebookyoutube flickr

 
Un llarg camí cap
a la presidència

Artur Mas i Gavarró (Barcelona, 31 de gener de 1956) és l'actual president de la Generalitat de Catalunya des de l'any 2010 moment en què va recuperar la presidència. Però no li ha estat fàcil, en dues ocasions va guanyar les eleccions però no va governar. Preicsament, després de 23 anys de govern de Jordi Pujol (CiU), on Mas va ocupar alts càrrecs, va passar una particular "travessia del desert" en les dues legislatures del Tripartit. Set anys en els que es va forjar com a líder i, aprofitant la debacle del pacte d'esquerres, va assolir una majoria còmode però insuficient. Va estudiar al Liceu Francès de Barcelona i més tard a l'Aula Escola Europea. Es va llicenciar en Ciències Econòmiques i Empresarials a la Universitat de Barcelona, on va compaginar els dos primers anys amb estudis de Dret.

 
Del món empresarial
a la funció pública

La seva activitat professional va començar el 1979, acabat de llicenciar, en un grup d'empreses industrials dedicades a la producció de material de logística i elevació. Més tard, va dirigir una societat d'inversions propietat d'un grup industrial del sector de l'adoberia. La primera vinculació amb el sector públic es va produir el 1982, on va treballar per la promoció exterior i la captació d'inversions estrangeres per a Catalunya, primer com a cap del Servei de Fires i després com a director general de Promoció Comercial.

El 1987 es va presentar per primer cop en la candidatura de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, que encapçalava Josep M. Cullell, on va ser escollit regidor. La seva trajectòria en l'àmbit municipal es va perllongar fins al 1995. Des d'aquest mateix any, és diputat al Parlament de Catalunya.

Des de llavors, va tenir importants responsabilitats de govern en l'etapa Pujol, primer com a conseller d'Obres Públiques, passant per la d'Economia i Finances. Abans d'arribar a la presidència de la Generalitat, va estar set anys com a cap de l'Oposició fins arribar finalment a la presidència de la Generalitat, deixant enrere els dos Tripartits.

 
Del pacte fiscal a
la interdependència

Mas es va presentar a les darreres eleccions al Parlament de 2010 amb un objectiu clar: assolir el Pacte Fiscal per a Catalunya. El 28 de novembre d'aquell any va guanyar les eleccions amb un 46% de suports (62 escons) i el 23 de desembre de 2010 va ser investit 129è President de la Generalitat amb l'abstenció del PSC.

La crisi econòmica i les envestides i incompliments de l'Estat, governat pel Partit Popular, amb Catalunya, van abocar Mas a un ultimàtum. La reunió amb el president del govern central, Mariano Rajoy, el setembre de 2012 va acabar amb la cèlebre frase de Mas: «No ha anat bé», que enterrava qualsevol acord per un pacte fiscal.

Amb la proposta estrella del pacte fiscal morta, l'èxit de la manifestació independentista de la diada de l'11 de setembre i en un context de retallades socials, el president de la Generalitat decideix convocar unes eleccions anticipades poc més d'un any i mig després d'accedir al càrrec.

Mas ha portat a CiU de la indefinició a la reclamació d'un Estat Propi per a Catalunya dins la UE, tot i que utilitza eufemismes com "interdependència" per evitar el sentiment de ruptura amb Espanya. Així, presenta els comicis com un plebiscit al dret a decidir dels catalans i aspira a aconseguir una majoria absoluta.


Text: Redacció / Foto: ACN


Regió 7 - Pàgina no existeix