Primers esquiadors aquest cap de setmana a les estacions gironines.Les instal·lacions de Masella ahir van ser les primeres d'obrir les portes. Aquesta temporada Masella obre les seves pistes a la nit . Grans acumulacions de neu a l'accés de Vallter 2000.

Tal com ja s'havia anunciat en els darrers dies, la temporada d'esquí arrenca aquest cap de setmana a la majoria d'estacions gironines, gràcies a les nevades que s'han anat produint amb el temporal de pluja i fred que va planar sobre les comarques gironines ara fa una setmana. La Molina i Núria obren avui les seves pistes per rebre els primers esquiadors d'aquesta temporada d'hivern, cosa que Masella ja va fer ahir. No ha tingut tanta sort l'estació de Vallter 2000, on la intensitat de les nevades d'aquests dies ha portat gruixos de neu tan importants que s'han hagut de tallar les vies d'accés. És per això que des de la direcció van decidir posposar la seva obertura fins la setmana que ve, la data en la qual estava prevista inicialment la inauguració de la temporada.

Segons el comunicat que va oferir ahir Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), l'empresa que gestiona les estacions de la Molina, Núria i Vallter 2000, les grans nevades que durant la jornada d'ahir encara continuaven caient a la comarca del Ripollès han obligat a endarrerir l'obertura de les pistes d'esquí. El motiu, les dificultats d'accés. L'empresa informava ahir que la combinació de la intensitat de la nevada amb les fortes ratxes de vent van fer aconsellable tallar la via d'accés a l'estació i, així, tenir-la tancada ja fins al proper 30 de novembre. L'objectiu és poder-la obrir dissabte vinent amb gruixos que superin el metre de neu. Durant aquests dies, van informar, l'estació treballarà per canalitzar la nevada i condicionar les pistes i les instal·lacions.

Molina i Núria

La cara contrària de la moneda la presenten la resta d'estacions gironines.

La primera estació a obrir portes va ser Masella, que ho va fer ahir. Els qui esperaven amb més ganes poder-se posar les botes i els esquís ho van poder fer ahir a les pistes, que avui restaran també obertes, de la Tosa, Coma Pregona, Isards i Coma de Das, amb gruixos que avui es preveu que siguin d'entre 40 i 85 centímetres de neu pols.

Segons informava FGC, els usuaris de la Molina trobaran aquest cap de setmana gruixos de neu pols d'entre 30 i 70 centímetres. A més, finalment s'ha pogut ampliar l'oferta prevista per aquest primer cap de setmana, i s'obrirà la zona d'Alabaus a més de 21 pistes, el Parc Infantil i el Parc de Neu. Les tarifes per aquest cap de setmana són de 22 euros per als adults i de 16 per als nens.

A la Vall de Núria s'hi han acumulat gruixos de neu pols d'entre 40 i 60 centímetres, i durant aquests dies estaran obertes les pistes de Finestrelles, Eina i Roc Male, a més del Parc Lúdic. Les tarifes del forfet adult i el cremallera conjunt seran de 20 euros, mentre que l'infantil serà de 15.

Alertes per risc d'allau

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) va emetre ahir una Prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya Allaucat, com a conseqüència del risc d'allaus previst a l'extrem oriental del Ter-Freser, al Ripollès. Segons va informar l'Institut Geològic de Catalunya (IGC), hi ha gruixos de neu acumulats superiors als 110 centímetres en cotes per damunt dels 2.000 metres en aquest punt i les nevades d'aquests dies, acompanyades de vent de nord, han format grans acumulacions de neu. En els darrers dies s'han donat caigudes espontànies d'allaus que en algun cas han assolit grans dimensions. Per aquests motius, als quals s'afegeix la previsió de vent fort a cotes altes del Pirineu tot el cap de setmana, la previsió de perill d'allaus per aquesta zona hagi assolit el nivell Fort (4 sobre 5).

Coordinació a la xarxa viària

Entitats, administracions i cossos de seguretat van celebrar ahir reunió conjunta sobre la coordinació de la vialitat hivernal, especialment en casos de nevades, a tota la xarxa viària de les comarques gironines.

A la trobada celebrada ahir es van analitzar i posar en comú els recursos humans i tècnics de què disposa l'administració i els diversos operadors per actuar preventivament i per fer front a incidències ocasionades per la neu amb l'objectiu de minimitzar l'impacte sobre les principals vies de circulació.

L'administració treballa amb aquest operatiu distingint tres tipus de carreteres: el de les vies amb una altura superior a 1.000 metres, especialment al Ripollès, la Garrotxa i la Cerdanya. El de les vies que estan entre 800 metres i 1.000 metres d'altura, concentrades a la Garrotxa i a les Guilleries i, finalment, les vies que estan per sota els 800 metres.