El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida estima que durant aquestes festes de Nadal, Cap d'Any i Reis més de 100.000 persones passaran per les 11 estacions d'esquí del Pirineu de Lleida, que esperen vendre més de 210.000 forfets, sempre que les condicions meteorològiques acompanyin, xifra que representa el 17 % del total de la temporada, en la qual preveuen arribar als 1.250.000. La millor ocupació anirà del dia de Sant Esteve fins al dimecres 1 de gener, amb percentatges que podrien situar-se al voltant del 90 % i la plena ocupació en establiments situats a peu de pistes i en percentatges inferiors, que podrien oscil·lar entre el 70 i el 80 %, del 2 de desembre fins al dia de Reis, tret de la Val d'Aran, que mantindrà encara una ocupació elevada.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu que la mitjana d'ocupació durant els 13 dies de festes nadalenques, que van de Sant Esteve fins el dilluns de Reis, es podria situar al voltant del 80% a les zones del Pirineu de Lleida amb estacions d'esquí i amb percentatges que variaran en funció amb la tipologia d'allotjament, la zona i les dates.

El primer tram d'aquestes festes, el que va de Sant Esteve fins a Cap d'Any, és el que concentrarà la millor ocupació turística en els diferents establiments d'hoteleria, turisme rural i apartaments turístics, com també a les places de bungalous en els 25 càmpings oberts per aquestes dates i a les segones residències del Pirineu. En aquest primer període vacacional, a les zones del Pirineu lleidatà amb estacions d'esquí l'ocupació oscil·larà al voltant del 90 % de mitjana. La plena ocupació arribarà en alguns casos als allotjaments turístics situats a les proximitats dels centres hivernals.

A les zones del Pirineu sense estacions d'esquí i al Prepirineu l'ocupació s'espera que també sigui bona per aquestes dates però en percentatges inferiors, que es podrien situar al voltant del 80 %. El turisme rural també mantindrà una bona ocupació al conjunt de la demarcació en aquest primer període de festes, que es podria situar del 26 al 29 de desembre entre el 75 i el 80 % i arribar fins al 90 % del 29 de desembre a l'1 de gener del 2014.

Pel període que va de Cap d'Any fins a la festivitat de Reis, el Patronat de Turimse preveu que també tingui un bon comportament, tot i que inferior al del tram de Nadal a Cap d'Any, tret de la Val d'Aran, que mantindrà pràcticament una ocupació molt similar motivada principalment pel turisme francès i pels visitants procedents de la Comunitat de Madrid i del País Basc. A la resta de zones del Pirineu amb estacions d'esquí, tot i que encara falten alguns dies i atesa la tendència cada vegada més gran a reservar al darrer moment, es preveu que l'ocupació es pugui situar entre el 70 i el 80 % a les zones amb estacions d'esquí i inferior a la resta, en les diferents tipologies d'allotjament turístic reglat.

Activitats variades per gaudir de la neu al Pirineu de Lleida

Les diferents estacions d'esquí del Pirineu de Lleida han activitats diverses per a totes aquelles persones que trien passar les vacances de Nadal gaudint de la neu. Així, tant els afeccionats a l'esquí com aquells que no han esquiat mai, podran gaudir d'un programa amplíssim d'activitats per a tots els gustos i edats relacionades amb la neu, com ara els trineus arrossegats per gossos, senderisme amb raquetes, patinatge sobre gel, solàrium i motos de neu, entre d'altres especialitats, a més de tot un seguit d'actes de caire lúdic, cultural, gastronòmic i festes tradicionals que se celebren a diferents pobles de les comarques de Lleida. Els més petits poden combinar els cursos d'esquí amb les activitats dels parcs de neu de què disposen la majoria de les estacions d'esquí lleidatanes.

Els mateixos centres d'hivern del Pirineu de Lleida organitzen tots els anys diverses activitats per celebrar la festivitat de Nadal, Cap d'Any i Reis. El 24 de desembre l'estació de Baqueira Beret (Val d'Aran) organitza l'arribada del Pare Noel amb un trineu arrossegat per gossos que fa el recorregut des de Beret fins a la cota 1.800 de Baqueira. El 31 de desembre és tradicional la baixada de torxes des de la cota 1.800, seguida d'un gran castell de focs artificials, que dóna pas a una gran festa de Cap d'Any a les discoteques de l'estació. Finalment, el 5 de gener l'estació acollirà la cavalcada dels Reis Mags.

Per la seva banda, Boí Taüll Resort (Alta Ribagorça) també programa tots els anys l'arribada del Pare Noel el 24 de desembre, una baixada de torxes el 31 de desembre i actes específics a l'estació el dia 5 de gener amb motiu de l'arribada dels Reis Mags d'Orient.

Port Ainé i Espot Esquí (Pallars Sobirà) i Port del Comte (Solsonès) també han programat activitats variades per celebrar l'arribada dels Mags d'Orient. A Port Ainé l'arribada dels Reis Mags tindrà lloc el diumenge al matí i a Espot Esquí, a la tarda. Així mateix les estacions de Port del Comte i Espot Esquí programen tots els anys un gran descens popular amb torxes el 5 de gener a la tarda per celebrar la festivitat de Reis.