La Cerdanya comarca catalana, natural per excel·lència, forma una unitat fisiogràfica definida per uns trets orogràfics, climàtics i històrics que li atorguen un caràcter molt particular. Integrada, principalment, per l'alta vall del Segre, la Cerdanya és una de les valls més amples d'Europa, on destaquen la seva altitud mínima (uns mil metres), la seva orientació d'est a oest i una elevada insolació de l'ordre d'unes 3.000 hores de sol a l'any.

El conjunt muntanyós està conformat per la serra del Cadí (meitat occidental), la del Moixeró i altres massissos més orientals com la Tosa d´Alp i el Puigllançada, i el massís de Pedraforca, ja dins del Berguedà.

La diversitat i bellesa paisatgística és molt evident: des dels trets purs del Mediterrani fins als prats alpins de nivells culminals, i amb boscos submediterranis, fagedes, boscos boreals de pi roig i de coníferes subalpins, amb pi negre i avet. La vegetació del parc es considera d´un interès especial, perquè les baixes temperatures, així com l´alta humitat de la zona i la seva altitud, han contribuït a l´existència d´espècies que no són pròpies de l´àrea mediterrània, sinó del nord d´Europa i de les altes muntanyes europees o alpines.

És un lloc ideal per gaudir de l´esport en un entorn únic, que ofereix un gran ventall de possibilitats per practicar qualsevol tipus d´esport, rutes amb BTT, senders de petit i gran recorregut, esquí nòrdic, esquí alpí, camps de golf, hípica, pesca, alpinisme, escalada, raquetes de neu... A la comarca s´hi poden trobar empreses especialitzades en aquests esports, amb professionals que converteixen aquestes activitats en una aventura segura. Esquiar a la Cerdanya és gaudir completament de l'esport i la natura: sol, neu, boscos i llargues pistes d'esquí alpí i nòrdic, surf de neu i raquetes. Hi ha varietat per a tots els gustos. La creació d'Alp 2500, que enllaça les dues estacions més importants de la zona, representa un domini esquiable de 100 km, únic a tot el Pirineu.

Estacions d'esquí alpí tan conegudes com la Molina, Masella i d'esquí nòrdic com Arànser, Lles i Guils de Cerdanya formen part de l'oferta d'aquesta pràctica esportiva. En el marc de les activitats de neu es poden fer excursions amb trineus de gossos, passejades amb raquetes de neu, esquí de fons, motos de neu, i per als més petits de la família, es disposa de guarderies de neu, on poden gaudir i aprendre del món de l'esquí.

La Cerdanya té el privilegi de ser a prop del sud de França i Andorra, per la qual cosa es pot accedir fàcilment i ràpidament a les estacions d'esquí franceses i andorranes. Els Angles, Font-romeu, Ax- les-Termes, Piau Engaly, Luz Ardiden són algunes de les estacions d'esquí del Pirineu francès que estan situades a prop de la Cerdanya, així com Vallnord, Grandvalira i la Rabassa, estacions d'esquí d'Andorra.