Els paratges més tranquils i preservats d'Andorra s'amaguen en els diferents valls que formen el nord del país, lluny del centre urbà. En aquest conjunt de pobles i paisatges es on es troba gran part de la riquesa històrica i natural d'Andorra. Les parròquies ( divisions administratives ) de Canillo, Ordino i La Massana ofereixen una infinitat d'activitats al aire lliure per poder gaudir de la bellesa de l'entorn. Al mateix temps, es una oportunitat per a descobrir els atractius culturals del País del Pirineus.

De ruta per Canillo

Canillo, és la parròquia més extensa d'Andorra, situada al nord-est del país. Es un lloc perfecte per poder esquiar a l'hivern, relaxar-se o conèixer l'Andorra més verge i natural.

Les excursions amb raquetes són molt recomanades per a poder descobrir els boscs i delectar-se amb el seu silenci. Es poden fer rutes en el sector de Canillo a l'estació de Grandvalira, o bé pels senders de fàcil accés com el de Bordes de Envalira, en Soldeu. Una altre manera de conèixer el paisatge i gaudir de les vistes panoràmiques impressionants, es recórrer en cotxe la carretera de 'El Forn', que arriba des de Canillo fins a Prats i segueixen fins als 1965 metres. La ruta, d'uns 4,5 kilòmetres, permet contemplar el 'Pico del Casamanya' - la muntanya més alta d'Andorra- o el 'Roc del Quer'.

El poble de Canillo té emplaçaments únics com El Palau de Gel, amb una pista olímpica per a que pugui patinar tota la família. En l'àmbit cultural, destaca el gran valor patrimonial, artístic, i arquitectònic de la parròquia, gracies al Museu Itinerant de Canillo. Es tracta d'un recorregut per 12 monuments que comencen per l'església romànica de Sant Joan de Caselles i acaba en el Santuari de Meritxell, passant per petits pobles com Prats, Meritxell o Molleres.

-On allotjar-se: Sport Hotel Hermitage &Spa.

-On menjar:Origen: A l'hivern amb el chef Nandu Jubany i a l'estiu amb el chef Carles Gaig.

-On esquiar: Grandvalira, sector Soldeu, El Tarter i Canillo

Escapada a Ordino

A la parròquia d'Ordino, situada al nord-est del Principado, les tradicions i la vida rural conviuen amb una oferta turística de qualitat. Gràcies a la seva proximitat amb el sector d'Ordino- Arcalís, l'estació de Vallnord, proposa diferents rutes d'esquí de muntanya que travessen estancs i circs d'origen glacial.

Per descobrir el paisatge d'una manera original hi ha excursions nocturnes amb Gicafer. El Gicafer és un vehicle eruga amb capacitat per a unes 15 persones. S'endinsarà pels racons més inaccessibles per la muntanya, com per exemple, el Port del Rat, on queden restes d'un projecte de túnel inacabat que pretenia connectar Andorra amb França.

Més enllà de la neu, Ordino posseeix museus tan genuïns com el de la Miniatura, gràcies a la col·lecció del millor micro-miniaturista del món, Nicolai Siadristy. Per un altre costat, en el poble de 'La Cortinada', es poden visitar l'obrador de la primera cervesa artesana pròpia d'Andorra, la cervesa Alpha, degustant les seves diferents varietats amb les amables explicacions del seu responsable, Toni Medina.

El poble d'Ordino, manté l'encant dels pobles típics de muntanya, ple de cases amb teulades de pissarra i finestres de fusta. Es pot visitar la Casa-Museu de Areny-Plandolit, l'únic exemplar de casa senyorial que es manté intacte i ens retorna al segle XlX. La parròquia també té un pes important en la ruta del romànic d'Andorra, amb emblemes com l'església de Sant Serni de Llorts o el Pont d'Ordino.

-On allotjar-se:Hotel Mu

-On menjar: L´Era d'en Jaume. Chef: Pep Ramos (Llorts)

-On esquiar:Vallnord, sector Ordino-Arcalís

Conèixer la Massana

La Massana és la parròquia amb les cimes més altes d'Andorra i, per tant, una bona idea es contemplar-la des de algun mirador, com la Roca de la Sabina, en la carretera CS-520 de Arinsal. Des de aquest punt, es pot apreciar el cim més alt d'Andorra, el Comapedrosa, amb 2942 metres.

La Massana està situada al nord-est, just sota d'Ordino i pròxima a Andorra la Vella. L'espectacular telefèric vermell que vincula la Massana amb les pistes de Pal ofereix una perspectiva impressionant del paisatge, així com el poble de Sispny que té com a teló de fons una gran extensió de la vall. Per gaudir de la neu, el sector Pal-Arinsal de Vallnord ofereix activitats destacades per a realitzar en família com una excursió amb mushing, o bé de tipus més motoritzat, com els buggies o les motos de neu.

Respecte a la cultura i la història, la Massana és un lloc idoni, juntament amb Ordino, per a descobrir com va viure Andorra la industria del ferro gràcies a la Farga Rossell, construïda el 1842 i que ara mostra tot el procés de fabricació en el seu museu. La visita es pot completar amb la 'Ruta del Hierro' a Ordino i començar l'excursió a la mina de Llorts, d'on s'extreu la matèria prima.

La Massana també es testimoni del romàntic, amb esglésies situades en mig de la natura, com per exemple, la de Sant Cristòfol d'Anyós, dels segle Xll, perfecte per donar un passeig pels seus voltants. Per comprendre didàcticament la petjada romànica d'Andorra es imprescindible visitar el Centre d'Interpretació del Romàntic situada en Pal.

-On allotjar-se: Hotel Palomé (Arinsal)

-On menjar: Borda Raubert Chef : Josep Maria Troguet (La Massana)

-On esquiar: Vallnord, sector Pal-Arinsal