L'estació d'alta muntanya de Tavascan, al Pallars Sobirà, ha acollit un curs formatiu de rescat de víctimes d'allaus. Aquesta formació l'han rebut els alumnes de cicle formatiu de Tècnic Superior en Alta Muntanya de l'Institut de la Pobla de Segur i s'ha realitzat al cap d'arves de l'estació. Membres del Grup Actuacions Especials (GRAE) del cos de Bombers de la Generalitat han col·laborat en la formació als futurs guies amb aspectes com la seguretat en alta muntanya i com actuar en cas d'haver-hi un accident d'allau. Joan Borràs, sergent dels GRAE, ha explicat que la tasca dels guies d'alta muntanya és molt important com a col·laboradors avançats d'un accident.

Borràs ha apuntat que abans de sortir a la muntanya és important disposar de bona informació de la neu, de la previsió meteorològica i del risc d'allaus. Fer una valoració prèvia de l'itinerari i planificar bé la ruta és també molt important.

Borràs ha dit que igual d'important és anar ben equipat i portar el kit elemental que s'utilitza en cas d'una allau; arva, pala i sonda. L'objectiu del curs és entendre la relació entre el mantell nival i el perill d'allaus i aprendre les tècniques bàsiques de rescat.

Marc Tomàs, director de l'estació de Tavascan, ha explicat que l'estació compta amb un camp d'arves, un espai per a realitzar pràctiques de recerca de víctimes d'allau. Tomàs ha dit que està destinat a la formació dels protocols de recerca amb dispositius DVA (Detectors de Víctimes d'Allaus), per aquelles persones que volen introduir-se en el món dels esports de muntanya hivernal o que necessiten perfeccionar els seus coneixements.

El camp d'arves de l'estació d'esquí de Tavascan està situat a la cota 2.250?m de l'estació, compta amb una zona abalisada, i té unes dimensions aproximades de 70 x 50 metres.

Dins d'aquest espai hi ha dispositius en emissió enterrats de forma permanent, els quals s'han de trobar gràcies als DVA. Després, mitjançant la sonda, s'ha de localitzar el dispositiu i així poder controlar el temps que ha calgut per a trobar-lo.

D'aquesta manera, Tavascan diversifica la seva oferta per acollir tot tipus de públic, oferint les seves instal·lacions per tal que s'hi puguin realitzar un ventall ampli i variat d'activitats.