L'estació de muntanya de Tavascan, al Pallars Sobirà, ha estrenat aquesta temporada un sistema de recomanacions d'itineraris per millorar la seguretat de la gent que surt a la muntanya i evitar que es surti amb falta de coneixements. Les rutes són itineraris ja existents dins el Parc Natural de l'Alt Pirineu que comencen a l'estació de Tavascan però que no estan dins el recinte que assegura l'estació. Pau Gómez, responsable d'activitats de l'estació de Tavascan, ha explicat que ells recomanen en funció del terreny pel qual transcorren i les condicions de neu (grau del perill d'allaus). També es dóna les recomanacions necessàries sobre el material de seguretat que s'ha de portar per sortir a la muntanya a l'hivern. Si no es disposa del material es pot llogar a l'estació i adquirir els coneixements de com fer-lo anar.

Les recomanacions s'actualitzen els divendres, dissabtes i diumenges donada la situació canviant de la neu. El grau de perill i la situació d'allaus s'extreu del Butlletí de Perill d'Allaus de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i es complementa aquesta informació amb dades locals.

L'estació de Tavascan és la primera estació que presenta un sistema de recomanacions d'itineraris tenint en compte tantes variants. Les recomanacions per a cada itinerari es basen en l'aplicació d'un protocol propi que té en compte el grau de perill, la seva distribució en orientacions i altituds i el tipus de terreny pel qual transcorren.

Sara Orgué, tècnic de neu i allaus, ha explicat que els itineraris s'han classificat en tres nivells (simple, desafiant i complex) segons la seva exposició a les allaus. A la web de l'estació es pot obtenir les imatges en 3D de les rutes proposades i la seva classificació. També s'hi troba en groc la proposta d'itineraris, en fletxes vermelles el recorregut de les allaus més freqüents i senyalitzats amb un triangle els cims més destacats.

Orgué ha dit que els quatre itineraris que es proposen són: Coma del Forn, Campirme, Tuc de la Cima i Ventolau. Orgué ha afegit que la informació dels itineraris va destinada a persones amb un nivell baix/mig de la muntanya i que no estan molt acostumades a moure's per terreny hivernal. Tot i que ha afegit que també hi ha informació interessant per gent molt experimentada.