El científic manresà Pere-Joan Cardona i Iglesias, nascut el 14 d´abril del 1967 a Manresa, descobridor de la vacuna Ruti contra la tuberculosi latent, serà l´encarregat de pronunciar demà a 2/4 d´1 del migdia el pregó institucional de festa major d´enguany.

Cardona, que actualment viu a Barcelona €però insisteix que se sent manresà de cap a peus€, rep amb aquesta «gran responsabilitat i gran honor de ser el pregoner», un reconeixement que se suma al que se li va fer fa només tres mesos, quan se li va atorgar el Premi Estrella de Regió7, amb el 32% dels vots dels lectors. En aquest sentit, el científic manresà ha explicat que aquest 2012 ha estat «un any ple de sorpreses agradables, tant pels reconeixements, totalment inesperats, com pels avenços professionals, ja que després que el 2011 fos un any bastant dur, perquè veiem que el nostre projecte es quedava aturat, sense finançament, enguany ha estat un any de represa a la qual se sumen aquests reconeixements».

Dues nits sense dormir

Pere-Joan Cardona ha explicat que l´Ajuntament li va proposar ser el pregoner de la festa major d´enguany just després de recollir el Premi Estrella de Regió7, el 9 de maig passat. En aquell moment, i tal com descriu l´investigador de la vacuna per combatre la tuberculosi, el primer que va pensar va ser «ostres! voleu dir que haig de ser jo?» i detalla que el va envair un sentiment «de gran responsabilitat, gran sorpresa i gran honor».

Immediatament després que li comuniquessin que ell seria el pregoner, Cardona explica que va estar «un parell de nits sense dormir, rumiant què volia dir, l´anava escrivint per tot arreu... instantàniament em sortia una idea i la plasmava en el paper... el cert és que em va sortir molt automàtic i que n´estic content, del resultat. Volia parlar de la meva família, la meva mare i dels meus vincles amb Manresa, i lligar-ho una mica a la situació actual». Malgrat que fins demà al migdia el pregó de Pere-Joan Cardona serà una incògnita, el científic avança que «és poc acadèmic. És un text que expressa com veig la situació actual».

Pere-Joan Cardona es va llicenciar en Medicina i Cirurgia el 1992 per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) després d´haver estudiat a la Unitat Docent de la Vall d´Hebron. És metge intern resident en Microbiologia i Parasitologia a l´Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i en va obtenir l´especialitat el 1997. L´any 1999 va obtenir el grau de doctor a la UAB amb la tesi «Resposta humoral en el model experimental de tuberculosi murina. Importància dels antígens glicolipídics de la paret cel·lular de Mycobacterium tuberculosis» que mereix la qualificació d´excel·lent cum laude i Premi Extraordinari. El 2006 va obtenir el màster en Benestar d´Animal de Laboratori (Categoria FELASA D). Des del 2001 és professor associat en Genètica i Microbiologia de la UAB i l´any 2009 va rebre l´acreditació de professor titular del cos espanyol de professors d´universitat expedida per l´ANECA.

Actualment, Pere-Joan Cardona lidera la investigació de la vacuna per combatre la infecció tuberculosa latent, la Ruti, com la van batejar quan la van presentar el 2004. Cardona és cap de la Unitat de Tuberculosi Experimental de l´hospital Trias i Pujol de Barcelona, i també és director científic de la biofarmacèutica Archivel Farma, l´empresa que impulsa la recerca i la posterior comercialització de la vacuna. Des de fa uns mesos se n´estan fent els assajos clínics. El projecte de la vacuna Ruti ha estat aturat durant un temps per falta de finançament, però una inversió privada ha permès, finalment, tornar a posar-la en marxa.

El segon pregoner científic

Pere-Joan Cardona es convertirà demà en el segon científic que llegeix el pregó de la festa major de Manresa. El primer va ser el també manresà Xavier Obradors, físic, que va ser el pregoner de l´any 2005. Obradors va inaugurar la festa gran de la ciutat coincidint amb l´Any Mundial de la Física.

L´investigador de la vacuna Ruti serà, a més, el setè pregoner de la història nascut a Manresa. Primer van ser Josep Calmet, el 1983; Antoni Bahí, cap de l´expedició Manresa que va fer a l´Everest, el 2000; el físic Xavier Obradors, el 2005; la gestora cultural Assumpta Bailac, el 2006; el rector de la Universitat de Barcelona Màrius Rubiralta, el 2007; i el triatleta olímpic Xavier Llobet, l´any passat, el 2011.