Regió7
Festa Major de Manresa

El Correfoc de Manresa


Tots sabem que el Correfoc de Manresa és una festa popular, tradicional i participativa, basada en el foc, celebrada durant la Festa Major de Manresa Però possiblement quan ens preguntem ?d'on ve? Com és que celebrem el correfoc?? ja no responguem tant ràpid.

Orígens del Correfoc


Nascut l'any 1982, per gent de les associacions Rialles Setrill i Tahola, el Correfoc de Manresa és una celebració destacable a Catalunya per a la imatgeria pròpia de la ciutat, la quantitat i varietat de pirotècnia usada i per a la música composada expressament per a la festa, entre d'altres.

A la primera edició hi van participar 80 persones entre diables, portadors de dracs i personal de suport. Actualment el grup de Xàldiga, format l'any 1983, és l'encarregat d'organitzar la festa juntament amb l'Ajuntament de Manresa.

Personatges del Correfoc


El Drac de Manresa, el Bou i la Mulassa del Correfoc de Manresa són éssers inspirats amb personatges antics que sortien a festes de Manresa fa molts any com les processons de Corpus. Una mostra la tenim al llibre de l'historiador manresà Sarret i Arbós "Ethologia de Manresa" (pàgina 90), on hi ha una mostra del rebut del Drac l'any 1597, pel preu de 8 lliures.

Per què correfoc i no piscolabis?


El correfoc és una festa majoritàriament catalana que amb els Balls dels diables ja té arrels des del segle XII.No és fins a finals dels anys 70 que es consolida gràcies a diferents cercaviles de Festes Majors o celebracions populars de Catalunya.

Com una manifestació popular improvisada la gent, els dracs i els diables corrien saltaven i ballaven sota del foc. Als anys 80 i 90 és quan s'escampa aquesta tradició a tots els Països Catalans (País Valencià, Illes Balears i Catalunya Nord).

Purucs, xics, i grans


Tant si et fa por el foc com si n'ets un amant, La Mostra del Correfoc és una bona prèvia del correfoc. Una  representació teatral i coreografiada on els dimonis i els dracs ballen i deixen entreveure una mica del seu poder pirotècnic. També serveix per fer la presentació de nous dracs i figures. Tot això té lloc el vespre de l'últim dissabte de Festa Major de Manresa.

I per als més menuts, el primer diumenge de festa major, poden gaudir de la Moscada infantil, on es poden introduir al món del foc tot coneixent l'imatgeria, els balls del Correfoc de Manresa . Una bona combinació per perdre-hi la por!

T'animes a participar-hi? ves amb compte!


- No feu cadenes de més de tres persones
- A les places, cal girar en sentit contrari a les agulles del rellotge
- Porteu roba i calçat adients (barret, mocador de coll, coll tancat, màniga llarga, roba de cotó, taps d'orelles...)
- Tot el públic participant és responsable, en primer i únic terme, dels accidents que pugui patir al Correfoc
- No es permet la participació de menors de 12 anys, ni portar canalla sobre les espatlles o assistir al Correfoc amb cotxet
- L'organització aconsella no participar en el Correfoc a les persones que no puguin complir aquestes normes de seguretat i no es farà responsable de les conseqüències que de l'incompliment d'aquestes normes es derivin

T'ha estat útil aquest article sobre el Correfoc de Manresa? Troba més informació sobre la Festa Major de Manresa.