12 de febrer, la data en què arrencarà el judici al procés

Les sessions es repartiran entre dimarts, dimecres i dijous durant uns tres mesos

11-02-2019Meneame
La façana del Tribunal Suprem.
La façana del Tribunal Suprem.. ACN.

ACN El judici als líders independentistes ja té data: el 12 de febrer. Aquesta és la data assenyalada pel tribunal, presidit per Manuel Marchena, per iniciar les sessions. Després de dies d'especulacions amb la data, els magistrats han fixat l'inici per a aquest dia i el judici començarà amb les qüestions prèvies. Les sessions es repartiran entre dimarts, dimecres i dijous i està previst que s'allargui tres mesos. De moment, s'han assenyalat les primeres sis sessions, les de les dues primeres setmanes. La defensa de Junqueras, Romeva i Cuixart havien demanat al tribunal un marge de temps entre fixar la data i iniciar el judici (en el cas de Junqueras, demanava tres setmanes). Finalment, el tribunal deixarà un marge d'11 dies per garantir el dret a la defensa. La data s'ha conegut el mateix dia que els presos arriben a presons madrilenyes.

El judici de l'1-O arrencarà el dimarts 12 de gener. Serà la primera vegada que a la sala de plens del Tribunal Suprem es vegi la imatge de totes les defenses, les acusacions, els set membres del tribunal i els dotze acusats. El passat 18 de desembre, durant la celebració de la vista de previ pronunciament, els acusats no eren al tribunal.

De moment, el tribunal ha fixat sis sessions, les corresponents als dies 12, 13, 14, 19, 20 i 21 de febrer, segons han indicat fonts del Suprem. Totes aquestes sessions han estat assenyalades per a les deu del matí i està previst que incloguin les qüestions prèvies i els interrogatoris dels 12 acusats. La previsió és que les qüestions prèvies durin un màxim de dos dies, així que no es descarta que els interrogatoris dels acusats comencin ja la primera setmana de judici.

En les qüestions prèvies és el moment en què les parts poden intervenir per exposar aspectes relacionats amb la vulneració de drets fonamentals o fins i tot causes que obliguin a suspendre la vista. El tribunal les pot resoldre 'in voce' o més tard en sentència. Llavors, ja serà el moment dels interrogatoris als acusats, que començaran amb el d'Oriol Junqueras. Un cop hagin declarat tots dotze, es seguirà amb l'interrogatori als testimonis.

Els advocats demanaven més temps

Aquesta setmana, els advocats Andreu van den Eynde (Junqueras i Romeva) i Marina Roig (Cuixart) van enviar escrits al tribunal per demanar un marge de temps entre la notificació de la data del judici i l'inici de les sessions. En el cas de Van den Eynde, demana tres setmanes i Roig parlava d'un temps "suficient", sense especificar-lo. Els dos alertaven que si no es deixava un marge es podria veure vulnerat el dret a la defensa.

Inicialment, el tribunal havia treballat amb la idea de començar el judici pels volts del dia 5. Així ho va comunicar el president del tribunal, Manuel Marchena, al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una carta. El magistrat li demanava que traslladés els presos amb temps perquè estiguessin a disposició del tribunal en aquestes dates perquè era "previsible" que el judici comencés llavors. Finalment, però, el tribunal ha optat per deixar més temps i hi haurà onze dies entre l'assenyalament del judici i l'inici de les sessions.

La data s'ha donat a conèixer a través d'una diligència d'ordenació i coincideix amb el trasllat dels presos a Madrid, que ha començat a primera hora d'aquest divendres. Les dones aniran a Alcalá-Meco i els homes a Soto del Real.