L'Àliga de la Patum és una bèstia, de cartró pedra i fusta, que representa un ocell d´aquesta espècie; de grans dimensions, amb el cap cenyit per una corona comtal, amb les ales plegades i el bec obert. En el bec porta branques de llorer, olivera i clavells. Aquesta figura executa el ball amb més valor coreogràfic i musical de tota la Patum. Data del 1756 i fou construïda per el fuster local Ramon Roca.

L´Àliga simbolitza el poder, la dignitat, la pau i la justícia, motiu pel qual antigament ocupava una posició preeminent i gaudia d´un seguit de privilegis impensables en els altres entremesos. Li era permès de ballar al presbiteri de l´església i, moltes vegades, figurava a la Processó immediatament davant la custòdia.

El cos de l'Àliga de la Patum és com un trencaclosques, amb llistons de fusta de diversos gruixos i mides disposats de tal manera que en conformen l´estructura o esquelet. A sobre, capes de roba de sac i guix li acaben de donar forma i petites peces d´aquesta roba convenientment enguixada li formen les escates. Es tracta d´una peça construïda amb la tècnica i l´estil típics de la seva època (1756) i actualment és l´Àliga més antiga que es conserva a Catalunya.