L´arxipèlag de les Illes Medes forma part del Parc Natural del Montgrí. Té una extensió de set hectàrees i el formen set illots. Vint anys de conservació han permès la recuperació d´una bona part del seu fons marí i també del medi terrestre, que s´havia perdut degut a la sobreexplotació de l´arxipèlag durant la segona meitat del segle passat.

Situat a només una milla de l´Estartit, l´arxipèlag és una de les reserves marines més importants de la mediterrània occidental i té molt de renom en el món del submarinisme.

Són molt nombroses les empreses de lleure i de submarinisme de la vila - amb seu d´informació al port- que ofereixen plans i escapades a les Illes; per visitar-les des del vaixell com en el cas dels submarinistes, per gaudir-ne des de dins de l´aigua.

Les famílies amb més ganes d´aventura, poden gaudir d´una sortida amb kaiak, o fins i tot llogar una embarcació per passar el dia a les Illes Medes d´una forma més relaxada i exclusiva. Tot i la impossibilitat de llançar l´àncora a l´arxipèlag - degut a que és una reserva natural i no es pot modificar el seu fons marí- hi ha unes boies on s´hi pot amarrar de franc, però en dies de més afluència de barques s'ha de tenir en compte que les places són limitades, i els més matiners tindran recompensa.

Per als amants del submarinisme, el Parc Natural del Montgrí ofereix una gran oferta d´activitats subaquàtiques, tant per als més inexperts, que volen dur a terme el seu bateig (primera immersió) com per als més experimentats, que volen descobrir els racons més inhòspits de les Illes Medes i de la costa del Montgrí. La cova de la Vaca, de la Sardina, Dofí Nord o el túnel de la Pedrosa, són unes bones localitzacions per practicar una immersió de més dificultat, però alhora per veure de prop espècies marines protegides com els coralls, les estrelles de mar, així com de pops i llagostes en un entorn immillorable.