A Espanya, cada vint segons una persona gran té una caiguda a la seva llar i cada dos minuts una altra cau al bany, segons va informar dimarts passat l'Institut Gerontològic amb motiu de la Campanya «Estop a les caigudes» que es va presentar a final d´estiu.

Aquesta organització va denunciar que la llar és un dels llocs més perillosos per a aquest col·lectiu, perquè cada any en aquest país el 15% de les persones més grans de 65 anys, és a dir, un total de 1.213.885 persones, tenen caigudes a casa.

D'aquests contratemps, el 20% tenen lloc al bany, un cada dos minuts. Aquesta taxa de caigudes augmenta fins al 25% en persones de 70 anys i puja fins al 47% a les que superen els 75. A Europa s'estima que més de 20 milions de persones més grans de 65 anys cauen una vegada l'any, i les caigudes són la principal causa de mort en aquest grup poblacional.

El doctor Pérez Almeida, director de l'Institut Gerontològic, va destacar que cal conscienciar a la gent de la tercera edat i a les seves famílies d'aquest risc a la llar, perquè la majoria d'aquests accidents són «evitables». «La caiguda pels ancians pot tenir conseqüències molt greus, fractures de fèmur o de maluc, per exemple, i complicacions freqüents com immobilitat, tromboflebitis i dependència d'altres persones per realitzar les seves activitats diàries», va explicar el doctor.

Una part d'aquests accidents, segons l'expert, passen per l'augment d'inestabilitat de les persones grans, l'alteració de reflexos posturals, visuals o auditius, canvis del flux cerebral o neuroendocrins i problemes cardiovasculars que no sempre es poden evitar, encara que sí que prevenir amb un correcte seguiment pels professionals de la medicina. «Tot i això, molts altres, causats per ensopegades, relliscades, falta d'espai o de lluminositat, són fàcilment evitables», va remarcar.

Pérez Almeida va precisar que convé evitar l'acumulació d'objectes a terra, l´ús de catifes i procurar subjectar fermament les vores i cantonades. «Els terres han de ser segurs, preferentment tractats amb productes antilliscants, la il·luminació ha de ser adequada, de manera que hi hagi bona visibilitat en tots els racons de la casa, però sense enlluernaments i amb punts de llum orientatius per poder seguir durant la nit», va aconsellar el doctor.

Eliminar la banyera

A la cambra de bany, l'eliminació de la banyera, que és la principal barrera arquitectònica, és «imprescindible» per a la seguretat dels més ancians. Posar baranes i agafadors, quan les persones grans tinguin una mobilitat reduïda i, en general, utilitzar mobles sense cantonades perquè, si la caiguda és inevitable, es redueixin els danys, són altres pautes que cal seguir.

«Un de cada quatre ancians als quals es va preguntar van assegurar que la seva vida havia canviat a pitjor després d'una caiguda, fins i tot si les lesions havien estat lleus, cosa que els professionals de la salut anomenem síndrome postcaiguda i que porta moltes persones que es valien per si mateixes a dependre de tercers», va finalitzar Pérez Almeida.

En la campanya «Estop a les caigudes» hi col·laboren arquitectes, metges, terapeutes, farmàcies, organismes mèdics i empreses instal·ladores que s´han afegit a la crida de prevenció a la llar.